tiistai 25. tammikuuta 2022

Kulkeminen julkisissa tiloissa ja eri kulkuvälineillä rebornin kanssa - mitä voi olla hyvä tarkistaa ja miettiä etukäteen

Olen kirjoittanut tällä teemalla postauksia aiemminkin. Näitä aiempia postaukset löydätte muun muassa täältä ja täältä sekä vielä täältä. Blogikirjoituksia taaksepäin selaamalla löytää myös kirjoituksia, joiden otsikoissa mainitaan "reissu" tai "seikkailu" tai "matka". Näissä postauksissa saatetaan myös kertoa jotain matkustamisen teknisestä puolesta. En kuitenkaan enää yli sadasta tesktistä löydä tai muista kaikkea kirjoittamaani joten jos tämä teema kiinnostaa lisää, lukekaa ihmeessä vanhojakin kirjoituksia!

Minulta kysytään erilaisia matkustamisvinkkejä kuitenkin sen verran usein, että halusin jakaa hiukan lisää asioita, mitä aiemmissa kirjoituksissa ei ole käsitelty lainkaan tai vain vähän



. Kaikkea en ole itse tehnyt mutta olen lukenut ja nähnyt sen verran monenlaisia matkatarinoita, että se riittää ainakin vinkkilistan kokoamiseen. Oma kokemus matkustamisesta ja tilanteet ovat kuitenkin erilaisia joten jokainen miettiköön ja suunnitelkoon matkansa itse omannäköisekseen.


Yleistä matkustamisesta ja kulkemisesta

On hyvä muistaa, kuinka paljon nämä nuket hämäävät ihmisiä. Niitä pidetään edelleen useammin aitoina vauvoina kuin nukkeina. Mitä paremmin tehty nukke ja aidomman vauvan oloinen käsittelytapa, sen useammin meitä kohdellaan oikean vauvan kanssa liikkujina. Siksi on hyvä muistaa, että kaikki kohtelu, jonka koemme epäasiallisena itseämme kohtaan, ei ehkä ole sellaiseksi tarkoitettu. Osa ihmisistä on huolissaan mahdollisen oikean lapsen turvallisuudesta (esimerkiksi soittaisi poliisille tai sosiaaliviranomaisille alipukeutuneesta lapsesta tai huolimattomasta käsittelystä, vaikka vauvan raahaamisesta pulkan pohjalla kovalla pakkasella, ilman pehmusteita). He tekevät parhaansa pitääkseen lapset turvassa ja joskus he tulkitsevat tilanteet tästä näkökulmasta käsin, kuten heidän ammattinsa vuoksi pitääkin. 


Ilse vaunuissaan puisella sillalla. Koko vaunut näkyvät kuvassa. Kuvassa Ilse katsoo vasempaan sivuun. Kuva on otettu vähän viistosta eli kasvoista näkyy pelkkä sivuprofiili. Päällä on vaaleanpunainen t-paita, mansikkapipo ja valkoiset jäätelöpallokuvioiset legginssit ja jalassa pinkit tennarit. Sillan kaiteiden välistä näkyy takana olevaa nurmikkoa toisella puolella. Silta on melko varjossa mutta jostakin siivilöityy valoa lävitse ja se leviää pieninä alueina sillalla ja Ilsen päälle oikealta sivulta.

Kuvateksti: en yhtään ihmettele jos joku pysäyttäisi ja kehottaisi kesäkuumalla nuorta äitiä
laittamaan vauvalle eri vaatetta päälle, suojaamaan auringolta tms. jos tämmöinen tulisi vaunuissa vastaan. Ilseä ei erota kuvasta oikeasta lapsesta eikä aina livenäkään...


Joskus ihmiset reagoivat ajattelemattomasti vasta, kun he kokevat henkilökohtaisesti tulleensa huijatuiksi. Osa suuttuu huomattuaan, että kyse onkin vain nukesta. He pelkäävät ehkä menettävänsä kasvonsa vieraan ihmisen silmissä. Siksi he sanovat tai tekevät sellaista, mitä eivät muuten tekisi. Yllätetty ihminen, joka muuten käyttäytyy hyvin, voi jopa lyödä tuntiessaan itsensä tavalla tai toisella uhatuksi. Tämä pätee erityisesti säikäytettyihin ihmisiin. Harva osaa tavan tallaajasta ennustaa naamasta, mitä kaikkea kukin meistä kantaa sisällään, millaisia pelkoja kenelläkin on. Kun näihin reaktioihin on varautunut, ja toimii niiden mukaan (huom, ei ehdoin tahdoin niitä vastaan), saa itsekin asiallista kohtelua. Me jokainen tiedämme, että jos julkisella paikalla käyttäytyy huonosti tai vain ajattelemattomasti, saa kokea epäasiallista kohtelua. Vaikka humalainen voi kaatua ja satuttaa itsensä pahasti, osa ei auta, koska se "on heidän omaa syytään". Sama pätee nukkeiluun. Jos et edes yritä välttää ongelmia, löydät niitä kyllä. Itse en juurikaan kohtaa ongelmia, koska vaikka en välitäkään aina siitä, mitä ihmiset ajattelevat, välitän usein siitä, miltä heistä tuntuu. Vaikka he olisivat vieraitakin. En halua ehdoin tahdoin aiheuttaa omalla toiminnallani kenellekään huolta ja siksi teen asioita joskus vaikeammankin kautta.


Kuvailu kuvatekstissä
Kuvateksti: Kuvassa ollaan ravintolassa sivupöydässä, jonka ympärillä
oli hyvin tilaa vaunuille, vaunuverho on edessä. Vaunuverho on minulle yksi tapa välttää huomiota julkisissa
tiloissa. Samalla se vähentää merkittävästi ongelmia, joita nimenomaan
kohdistuvat reborneihin. Lapsiperheitä koskevilta ennakkoluuloilta se ei suojaa, kaikkialla ei arvosteta lapsia.

Lastensuojeluviranomaisten lisäksi pelkäämme joskus poliisia ja auttavaisia ihmisiä näiden nukkejen kanssa. Kun lähdemme kesäkuumalla ajamaan pohjoiseen, pidämme mukana lakanaa jolla peittää turvaistuin autossa. Muuten joku löisi ikkunat sisään sillä aikaa kun käymme kahvilla. Poliisi voisi myös pysäyttää, jos ajaisimme ilman turvaistuinta joten... Isäni uutena vuotena ihmetteli kun sanoin, että joko otetaan Ilse kauppaan tai otetaan riski, että joku lyö sun ikkunat sisään. Isä suostui ottamaan riskin, koska oli tosi pimeää. Istuin olisi voinut olla myös tyhjä ja peitimme sitä parhaamme mukaan. Itse olisin ollut valmis ottamaan istuimen mukaan ja viemään sen kärryissä kauppaan mutta sen kiinnittäminen oli näyttänyt faijasta niin hankalalta, että hän mieluummin jätti Ilsen autoon. Mutta ihmetteli kyllä, että kaukonäköinen täytyy olla näiden kanssa ja ei hän ikinä olisi arvannut että tosiaan, joku pitää niitä aitoina ja yrittää pelastaa kylmästä autosta. 


Juna

Olen itse matkustanut junassa nuken ja vaunujen kanssa muutaman kerran. Ihan postauksen alussa mainittu matka Ilsen kanssa oli juurikin junalla taitettu. 

Tekstiä on lainattu ekasta postauksesta, koska miksi keksiä pyörä uudelleen: 

Varasin etukäteen (toisen harrastajan vinkistä hyvissä ajoin) tietyn paikan junasta. Vr:n sivuilta löytyy vaunukartta, josta voi valita istumapaikkansa junassa. Pyörätuolisymboli kertoo tyhjästä tilasta penkkien edessä ja parhaassa tapauksessa saat matkustaa kaikessa rauhassa. Jos haluat olla rauhassa ja tietysti erityisesti jos matkustat seurassa, varaa viereinen istuin TAI kuten me teimme viereisen istuimen ollessa varattu, varaa ns. parempi paikka ja koita neuvotella paikka itsesi tai seuralaisesi käyttöön vaihtamalla. Me varasimme ikkunapaikan kaksi penkkiä taaempaa, joka olisi voinut olla valttia käytäväpaikkaan nähden. Nyt kävi niin että juna oli kohtalaisen tyhjä ja matkaseura on saanut istua vieressä ilman häiriötä.

Huom! Sääntöjen mukaan vaunut täytyy taittaa jos tilanne sitä vaatii! Pyörätuolien käyttäjillä on, kuten kuuluukin, etuoikeus näihin paikkoihin. Varaudu siis siihen, että joudut ottamaan nuken syliisi. Tällöin rintareppu tai vastaava voisi auttaa, jos matkustat yksin ja nukkesi ei ole käsilaukkukokoa. Jos junassa on pyörätuolipaikkoja, on myös yleensä vessa riittävän tilava siihen, että järjestelet teidät penkissäistumiskuntoon.

Joskus liput onnistuu varata lyhyemmälläkin varoitusajalla, jos juna on riittävän tyhjä. Nyt varasimme liput mennessä tapojemme vastaisesti paria päivää ennen. Yleensä ostaisimme ne samana päivänä, jopa vasta asemalta. Tullessa varasimme asemalta ja hyvin onnistui. Nousimme myös menomatkalla junaan päärautatieasemalta, tämä oli yksi syy hyvään onneen paikkojen kanssa. Pitkänmatkanjunassa olisi muuten voinut tulla tilaongelmaa.

Lähijunassa tilanne on samaan aikaan sekä helpompi, että hankalampi. Niissä ei ole paikkavarausta ainakaan HSL:llä joten saatat päätyä istumaan portaille tai polkupyörien sekaan. Näissä tilanteissa vaaditaan hyviä hermoja ja hoksaavaisuutta. Toisaalta juna saattaa olla tyhjä ja pääset valitsemaan istumapaikkasi hyvin vapaasti ja sinulla on mahdollisuus jopa levittäytyä tavaroinesi niin mukavasti kuin haluat. Jokainen matka on tässäkin suhteessa erilainen. 



Kuvateksti: Vaunuja vieri vieressä neljät. Meidän oli ekana paikalla joten saatiin 
paras paikka, ihan meidän jalkojen edessä. Näiden neljän jälkeen loput taitteli vaununsa
junan eteiseen ja nosteli muksut syliinsä.


Laiva

En ole koskaan itse kuljettanut rebornia laivassa.

Seuraavat vinkit pätevät kuitenkin moneen matkustamiseen ja olen itse joutunut kulkemaan laivalla pyörätuolin kanssa joten voin kuvitella, millaista rebornin kuljettaminen laivassa olisi. 

- Jos et tiedä, kysy. Laivayhtiö on sinua ja kaikenlaisia muita matkustavaisia varten. Heillä on takuulla palvelu, josta tiedustella asioita. On sinun valintasi, kerrotko asiat suoraan vai kyseletkö ympäripyöreästi. Jos kuitenkin valitset, että et kerro kaikkea, älä ihmettele jos sinut tulkitaan väärin tai sinusta ja matkakumppaneistasi on tehty oletuksia. Yleensä oletukset auttavat henkilökuntaa toimimaan oikein. 

- vaunut tai rattaat auttavat varmasti kulkemisen kanssa. Rintareppu on myös hyvä vaihtoehto ja vie hytissä vähemmän tilaa. 

- Jos kuljet vaunujen kanssa, voi olla hyvä tutustua esteettömyyteen. Etsi pohjakartta viimeistään laivalla ja tarkista esimerkiksi hissien sijainnit. Moni asia, missä on pyörätuolin kuva, toimii yleensä myös rebornin kanssa. Muista kuitenkin antaa tilaa muille matkustajille. Pyörätuolin käyttäjä ei todella pysty käyttämään esimerkiksi muita vessoja kuin invawc:tä, sinulle se on vain hankalampaa. Kun otat muut huomioon, sinutkin otetaan paremmin huomioon.

- kokeile välineitä ennen lähtöä kotona. Jos esimerkiksi olet huolissasi huoneen koosta ja tilan riittävyydestä, opettele vaunujen kasaaminen ja käsittely kasattuna jo kotona ennen matkaa. Ei sitten tarvitse todeta, että et saakaan vaunuja enää uudelleen auki tai jättää paniikissa sormia lukituksen väliin. 

- ole valmis kertomaan henkilökunnalle, että matkustat nuken kanssa. Näin he tulkitsevat tilanteita oikein ja osaavat tarjota apuaan. Korjaa heidän väärinymmärryksensä kärsivällisesti ja hyvässä hengessä. 


Lentokone

En ole koskaan itse lentänyt rebornin kanssa. Olen lentänyt itse vain muutaman kerran mutta ulkomaisten harrastajien vinkeistä olen poiminut tänne muutamia. 

Seuraavia vinkkejä olen saanut/kuullut: 

- varaudu huolellisesti etukäteen. Jos olet epävarma jostain, voit tiedustella asiaa lentoyhtiöstä. Kysyvä ei tieltä eksy.

- nukke saatetaan haluta läpivalaista tai sille saatetaan haluta tehdä pyyhkäisytesti huumeiden salakuljetuksen tai pommien takia. Ole siis valmis ottamaan nukke esiin ja kertomaan siitä turvatarkastuksessa. Jos tilaat nuken kustomoituna ja haluat varmistaa ettei epäilyksiä nuken sisällöstä synny, pyydä täytteistä näytteet ostovaiheessa. Nämä pussit on mahdollista läpivalaista ja kuvia vertaamalla todeta, mitä esimerkiksi täytteenä olevat pallukat ovat. Jos huumeiden salakuljetusta epäillään, voidaan nukke pahimmassa tapauksessa joutua avaamaan. Tämä on kuitenkin melko harvinaista.

- Jos pidät nukkea sylissä, kannattaa kokeilla kauanko nukkea jaksaa pidellä. Jos et jaksa pitää nukkea koko lennon ajan käsivarsilla (jopa vain kilon painoisen kantamiseen ksäivarrella väsyy tunnissa tai parissa), kannattaa hankkia rintareppu tai kantoliina. 

- Jos nukella on istutetut hiukset, kannattaa laittaa hattu hiusten suojaksi lennolle. Myös rintarepussa kannettuna hiukset kuluvat nopeasti kun nuken asentoa joutuu korjaamaan. 


(Henkilö)auto

Henkilöautossa matkustaessa on hyvä käyttää turvaistuinta ja ainakin turvavyötä nukella. Vaikka nukke pysyisi hyvin sylissä tavallisessa vauhdissa tai olisi söpön näköinen unipesässä vieressä istuimella, voi nukke olla kolaritilanteessa vaarallinen lentäessään kovalla vauhdilla. Nämä nuket painavat monta kiloa ja ovat siis ihan eri asia kuin tavallinen vauvanukke. Nukke on siis sekä oman turvallisuuden takia, että nuken ehjänä pysymisen kannalta hyvä kiinnittää autossa joko istuimeen ja istuin autoon tai suoraan auton vöihin. Takakontti voi olla myös turvallisempi paikka kuin auton sisällä jos autoon kiinnittäminen ei esimerkiksi tilan puutteen takia onnistu. Huomaa kuitenkin, että auton vöissä istuessa ja vapaasti takakontissa nukke liikkuu ja esimerkiksi hiukset voivat hankautua nopeastikin siitä kohtaa, jossa pää osuu istuimeen tai tavaroihin tms. 


Reborn Ilse lattialla turvaistuimessaan. Ilsellä on päällä sininen haalari, jossa on kukkia. Päässä on pinkkiin vivahtava neulepipo, jonka reuna on käännetty, pään päällä on kaksi vaaleanharmaata tupsua. Turvaistuin on olohuonetta muistuttavassa tilassa, jossa pitkän lipaston päällä on pöytälamppu. Lattialla on pitkä matto.

Kuvateksti: Talvella tämä on ollut hyvä kuljetuslook. Kunnon talvikamppeet päälle, vyöt oikein kiristetty, vaunuverho ja kuomu käytössä. 


Kesäaikaan liikkuessa muista, että nukke kuumenee myös autossa. Kannattaa siis tarkkaan harkita, kuinka pitkäksi aikaa nuken jättää kuumaan autoon. Nukke voi kärsiä kuumuudesta ja suorasta auringonvalosta. Siksi vaunuverho tai vastaava on hyvä olla mukana myös turvaistuimessa, suojana auringolta. Jos sellainen löytyy, on istuin myös helpompi ottaa huomiota herättämättä mukaan myös taukopaikalle, jos käytte syömässä tai kahvilla ja näin nukke pääsee "vilvoittelemaan". Jos kuitenkin jätät nuken autoon, kannattaa se ja turvaistuin peittää jotenkin. Lakana sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Muuten joku huolestunut kansalainen saattaa lyödä ikkunat sisään hyvässä uskossa, pelastaakseen vauvan autosta. 


Ja sitten, ihan kaikkeen kulkemiseen ja matkustamiseen liittyvä vinkki:

Vastaan tulee kaikenlaisia ihmisiä. Hyviä ja pahoja, kilttejä ja ilkeitä. Älä anna niiden muutaman pahan ja ilkeän pilata koko reissua, kun sata tai tuhat ihmistä antoi sinun matkasi sujua hyvillä mielin. Osa jopa teki kaikkensa, jotta juuri sinun matkasi olisi mahdollisimman mukava, kaikkia heistä et edes huomannut. Huonosti menneen reissun jälkeen yritä muistaa, että jokainen matka on erilainen ja kaikki eivät ole niitä maailman parhaita. Jaksa yrittää uudelleen ja uskoa itseesi ja muihin. 


No miksi sitten matkustaa rebornin kanssa kun se on hemmetin hankalaa, ihmiset on ilkeitä ja kaikkeen pitää varustautua sata kertaa enemmän:


Tässä muutama syy: 

- Rebornin kanssa et ole yksin. Monelle matkustaminen on stressaavaa itsessään mutta rebornin mukana olo saattaa lievittää matkustamiseen tavallisesti liittyvää stressiä. Tämän huomaa vain kokeilemalla.

- Reborneja on kiva viedä muiden nähtäväksi ihan livenä. Ja kun ei vuori aina tule Mohammedin luokse, on joskus pakattava kakaransa ja käytävä. Matkaan siis!

- Oikeastaan olen saanut usein hyvää kohtelua nimenomaan ollessani matkalla rebornin kanssa! Minulle on tarjottu istumapaikkaa, minulle on juteltu mukavia, tuntemattomat uskaltavat avoimesti kehittää keskustelun... Reborn on toisinaan kuin koira, se saa ihmiset hyvälle tuulelle, höpötellään sille ja jos ei ihan rapsutella niin supsutellaan kuitenkin ja keskustelu soljuu kuin itsestään. Se voi olla siunaus myös sosiaalisesti aralle harrastajalle. Päästä nyt kertomaan omasta harrastuksesta kiinnostuneelle ihmiselle ja saada positiivisia kokemuksia ventovieraista!

- Kuulkaa ne kuvat, ne uudet aiheet! Ne mitkä tahansa uudet mahdollisuudet! Se, että voit mallailla vaatteita rebornisi päälle kaupassa pään raapimisen sijasta (itse en ole tätä tehnyt mutta olen kyllä harkinnut joskus kun sadannet kengät tai paita ovat menneet eri omistajalle kuin alunperin oli tarkoitus...). Maiseman vaihdos tekee hyvää ihmiselle ja se antaa uutta näkökulmaa myös harrastukseen. Etkä erotu joukosta lastenvaatekaupassa vaan voit patsastella vaunuinesi menemään.

- Ja niin, ne vaunut. Miksi pitäisit niitä pölyttymässä kellarissa? Kun olet ostanut ja hankkinut kaikenlaista, on sitä ilo päästä käyttämään. Vaunuverhoa on kiva ihailla sisälläkin mutta ulkona kaikki vasta pääsee oikeuksiinsa. 

- Et jätä muitakaan asioita tekemättä vaikka ne olisivat hankalia! Teemme monia asioita siksi, että ne ovat mukavia ja on kiva kokeilla uutta vaikka se vaatisikin vähän ylimääräistä vaivaa. Jos emme haluaisi tehdä asioita mielellämme juuri vaikean kautta, pukeutuisimme kaikki samanlaisiin kokovartalosukkiin, söisimme mössöä jota ei tarvitse pureskella ja istuisimme kotona lenkkeilyn sijasta. Vaivan näkeminen on kuulkaa ihmisillä verissä! (vaikkei aina siltä tunnukaan, ainakaan maanantaisin)

Kiitos lukemisesta ja kommenttia tai kysymyksiä tulemaan vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...