keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Kuvakerronnan ja todellisuuden erot

Monia tuntuu hämmentävän kuvakerronnan ja todellisuuden ero reborn nukeista puhuttaessa. Annanpa pari esimerkkiä, että saatte ajatuksestani kiinni. Esimerkit on nyt talvisemman puoleisia koska en osaa julkaista kesäkuvia talvella 😅

Alla on kuva Antonista vaunuissa, lumisella kadulla pensasaidan vieressä. Voisin kirjoittaa kuvatekstiin esimerkiksi: "Anton ihmettelee mihin kaikki lehdet ovat kadonneet. Ja mitä on tämä valkoinen töhnä?"

Sitten joku smart ass tulisi kysymään: "Eikös Anton ole ollut ulkona viime talvenakin?" tai "Ihmetteleekö Anton muka jotain ihan oikeasti? Se on nukke!" tai "Käytkö sä oikeesti niiden kanssa vaunulenkeillä? Eikös sun just pitänyt vaan harrastaa valokuvausta näiden kanssa eikä mitään roolipeliä?"


Reborn Anton vaunuissaan. Vaunut on parkkeerattu ihan lehdettömän orapihlaja-aidan viereen, kuva on otettu vähän kuin aitaa "pitkin" joten se näyttää hyvin tiheältä ja läpipääsemättömältä. Maassa on lunta. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Anton katsoo pensasaidan suuntaan. Kuvassa on toy camera filtteri, joka tekee kuvasta hiukan vihertävän ja vanhannäköisen. Kuvassa on myös vinjetti.


Tarina meni siis näin: Me oltiin menossa postiin. Ihan muissa asioissa. Ja mä en ole käynyt pitkiin aikoihin lenkeillä vaunujen tai nukkejen kanssa. Mutta en siis oikeasti jutellut Antonin kanssa, emmekä käyneet keskusteluja lumen olevaisuudesta ja lehtien olemattomuudesta tai siitä, miksi vesi katoaa niin nopeasti.  Olen ottanut syksyllä vastaavanlaisia kuvia mutta syksyisistä lehdistä. "Anton ja pensasaita". Jatkoin siis tavallaan tarinaa ottamalla näitä kuvia. 



Reborn Anton vaunuissaan. Vaunut on parkkeerattu ihan lehdettömän orapihlaja-aidan viereen. Maassa on lunta. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Anton katsoo pensasaidan suuntaan.

Kuvateksti: Vai mitä sanotte, onko näissä samaa näköä?


Reborn Anton vaunuissaan. Vaunut on parkkeerattu orapihlaja-aidan viereen. Orapihlaja-aidassa on kirkkaanpunaiset, keltaiset ja oranssit lehdet. Muutama vihreäkin on seassa.  Antonilla on päällä sininen sadetakki, jossa on valkoisia piirrettyjä vesipisaraukkeleita. sininen neulemainen pipo, kirkkaankeltaisillä silmänreiillä jotka kuvassa ovat taitettuna ylös reunukseksi. Anton katsoo pensasaidan suuntaan.



Reborn Anton vaunuissaan. Vaunut on parkkeerattu ihan lehdettömän orapihlaja-aidan viereen, kuva on otettu vähän kuin aitaa "pitkin" joten se näyttää melko tiheältä. Esiin pistää muutama risu, joihin kamera ei ole tarkentanut. Maassa on lunta. Taustalla näkyy katu Antonin takana ja parkkeerattuja autoja kadun varrella. Kadulla ja autojen päällä on lunta. Tie risteää joten tien päässä näkyy kerrostalo. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Antonilla on jalkojensa päällä mustavalkoraidallinen peitto. Anton katsoo kuvaajan suuntaan.

Kuvateksti: Tai näissä kahdessa?


Reborn Anton vaunuissaan. Vaunut on parkkeerattu orapihlaja-aidan viereen, kuva on otettu vähän kuin aitaa "pitkin" joten se näyttää melko tiheältä. Orapihlaja-aidassa on kirkkaanpunaiset, keltaiset ja oranssit lehdet. Muutama vihreäkin on seassa.  Antonilla on päällä sininen sadetakki, jossa on valkoisia piirrettyjä vesipisaraukkeleita. sininen neulemainen pipo, kirkkaankeltaisillä silmänreiillä, jotka kuvassa ovat taitettuna ylös pipon reunukseksi. Jalassa Antonilla on siniset sadehousut.Anton katsoo kuvaajan suuntaan. Esiin pistää muutama lehti, joihin kamera ei ole tarkentanut. Taustalla näkyy katu Antonin takana ja parkkeeratun auton renkaat.

Kuvateksti: Huom! En katsonut noita syksyllä olettuja ollenkaan
 vaan muistelin, miten otin ne teknisesti, 
millä kadulla ja missä kohtaa suunnilleen.
"Virheet" johtuvat pääasiassa muistin pettämisestä 😅



Rebornien valokuvaus on minulle muutenkin tarinankerrontaa. Edistän sitä sekä kuvin että sanoin. En tiedä, moniko olisi ilman tätä selkeää esitystä nähnyt tässä jonkin tarinan, jatkumon, muistanut syksyisen kuvan ja osannut yhdistää tämä syksyinen kuva tähän uuteen talviseen. Mutta en tee tarinoita pelkästään lukijoille ja seuraajille, teen niitä myös itselleni. 



Reborn Anton lähikuvassa, vaunuissaan istumassa. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Kuva on otettu sivusta joten Antonin suu erottuu hyvin, se miten se on auki kuin leuka auki tipahtaneena, siten kuin pienillä lapsilla usein niiden katsoessa kiinteästi jotakin. Alaleussa näkyy muutama valkoinen pieni hammas.

Kuvateksti: "Mitähän tuo pieni miettii?"

Hassua kyllä, tosi moni ihminen kertoo nimenomaan tarinoita itselleen mutta se vaan jää meiltä huomaamatta, itseltämmekin. Temme niitä yhtälailla sekä teksteistä että kuvista. Kuinka monta kertaa olet lukenut kirjaa ja "nähnyt" maisemat ja tapahtumat, henkilöt ja rakennukset? Oletko joskus katsonut kuvaa ja mielessäsi antanut siinä näkyvälle henkilölle iän, sukupuolen ja kansallisuuden? Nämä ovat esimerkkejä siitä, miten luomme mielikuvia, teemme oletuksia eli tavallaan kehitämme "tarinoita" päässämme. 


Reborn Anton lähikuvassa, vaunuissaan istumassa. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Kuva on otettu sivusta joten Antonin suu erottuu hyvin, se miten se on auki kuin leuka auki tipahtaneena, siten kuin pienillä lapsilla usein niiden katsoessa kiinteästi jotakin. Alaleussa näkyy muutama valkoinen pieni hammas. Melko sama kuva kuin ylempänä mutta hiukan kauempaa.


Reborn Anton lähikuvassa, vaunuissaan istumassa. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Kuva on otettu sivusta joten Antonin suu erottuu hyvin, se miten se on auki kuin leuka auki tipahtaneena, siten kuin pienillä lapsilla usein niiden katsoessa kiinteästi jotakin. Alaleussa näkyy muutama valkoinen pieni hammas. Vaunujen kuomun takana näkyy lumisia ohuita oksia pensasaidasta.

Kuvateksti: Tähän väliin muutama sivuprofiili, joita huomaan etten ikinä ota.
Mutta näyttää hyvältä!

Reborn Anton lähikuvassa, vaunuissaan istumassa. Antonilla on päällä sininen haalari, sininen farkkukankainen hattu, jossa on lippa ja korvaläpät sekä pään päällä kirkkaankeltainen tupsu. Kuva on otettu sivusta joten Antonin nöpönenä näkyy täydessä sivuprofiilissa. Takana on pensasaidan lumisia ohuita oksia ja aidan takana talon seinää.

Minä sanoitan ja kuvitan omat tarinani ja annan teidän lukea ne. Silti ne ovat vain tarinoita eivätkä kerro todellisuudesta. Ne voisivat kertoa oikeasta lapsesta ja koska haluan saada kuvani näyttämään aidoilta, lisään aitoutta kertomalla tarinoita. Osa osaisi kertoa tarinat kuvista itse, osa tarvitsee jonkun kertomaan ja minusta on hauska kertoa. Ja minusta on hauskempi ajatella Antonia menossa kävelylle kuin että raahasin nuken postiin ja takaisin kinosten läpi.


Samaa talvista kuvasarjaa kuin ylhäällä. Kuvailutulkkauksellisesti ei lisäarvoa.



"Matkalla pulkkamäkeen"



Rebornnukke Ilse istuu ulkona punaisessa pulkassa vaaleanharmaan taljan päällä. Pulkka on pieni, Ilse täyttää sen taljoineen kokonaan. Kuvassa näkyy lumista aukeaa aluetta, joka katoaa lopulta pimeyteen, valon ulottumattomiin, horisontissa erottuu puiden varjomaisia hahmoja sekä talojen tai lamppujen valoja pieninä keltaisina pisteinä. Kuva on otettu Ilsen tasosta. Ilse katsoo maata kohti joten kasvot ovat vähän varjossa, valo tulee ylhäältä, vasemmalta. Ilsellä on päällä vaaleanpunainen haalari, jossa valkoisia pilkkuja harvakseltaan (sydämen muotoisia mutta muotoa vaikea erottaa näin kaukaa, näyttävät läiskiltä) ja samaa sarjaa hanskat joissa ei ole peukaloa. Ilse pitää käsiä polvien päällä. Haalarissa on huppu jossa on ruskea, tuuhea karvareunus. Huppu on Ilsellä päässä. Hupun alla Ilsellä on myös neulottu lila pipo. Ilsen vyötärön ympäri kulkee vyö, jossa punainen, sininen ja keltainen raita. Vyö vetää haalaria ruttuun ylöspäin


Joku oli tätä ihmetellyt. "Menettekö te ihan oikeasti näiden kanssa pulkkamäkeen?". Tästä kysymyksestä sain idean tämän tekstin kirjoittamiseen, se käynnisti ajatusmyllyn, vaikka varsinainen muoto tälle tuli vasta Antonin kuvien ottamisen jälkeen. Koska jotkut menee, jotkut ei. Molemmat joukkueet voisivat silti kirjoittaa kuvatekstinsä näin, "menossa pulkkailemaan". Koska se on sitä tarinankerrontaa. Olisin itsekin voinut väittää meneväni pulkkamäkeen mutta Ilse on niin paljon pienempi. Anton voisi mennäkin mutta näissä seuraavissa kuvissa Ilsen kanssa käytiin "pulkka-ajelulla". Pulkkamäkikysymys oli myös osoitettu eräälle toiselle, joka kertoi sitten menneensä nukkensa kanssa naapuriin käymään. Ei pulkkamäkeen, vaikka kuvateksti niin antoi ymmärtää. 


Rebornnukke Ilse istuu ulkona punaisessa pulkassa vaaleanharmaan taljan päällä. Pulkka on pieni, Ilse täyttää sen taljoineen kokonaan. Kuvassa näkyy lunta, (lyhty)pylvään alaosa ja lehdetöntä pusikkoa/risuja. Kuva on otettu yläviistosta. Ilse katsoo maata kohti joten kasvot ovat vähän varjossa, valo tulee ylhäältä ja takaa. Ilsellä on päällä vaaleanpunainen haalari, jossa valkoisia pilkkuja harvakseltaan (sydämen muotoisia mutta muotoa vaikea erottaa näin kaukaa, näyttävät läiskiltä) ja samaa sarjaa hanskat joissa ei ole peukaloa. Ilse pitää käsiä polvien päällä. Haalarissa on huppu jossa on ruskea, tuuhea karvareunus. Huppu on Ilsellä päässä. Hupun alla Ilsellä on myös neulottu lila pipo. Ilsellä on jalassa vaaleanruskeat kengät. Haalarien kuminauhat on vedetty pitämään kenkiä paikoillaan joten juuri muuta ei mäy luin pohja. Ilsen vyötärön ympäri kulkee vyö, jossa punainen, sininen ja keltainen raita. Vyö vetää haalaria ruttuun ylöspäin.


Nämä ovat kuvia viime talvelta. Halusin kokeilla miltä tuntuu vetää rebornia pulkassa ja toimiiko se talvella kuljetusmuotona paremmin kuin vaunut. Vastaus oli joo ja ei. Valittiin myös testisää tosi huonosti. Siihen aikaan meidän lämpömittari oli hassussa kulmassa ulkona joten sitä ei oikein tullut kurkittua ulos mennessä. Me vedettiin Ilseä aivan liian kovilla pakkasilla pihalla. Oli tosi tyyntä joten kuviteltiin talojen välissä mennessä, että ei ole kovin kylmä. Pakkanen kuitenkin laski - 15 ° C, jopa mahdollisesti - 20 ° C. Kotiin tultiin umpijäässä ja toivottiin koko ajan, että Ilse selviää. Ilman, että hajoaa. En tiedä, moniko näppäili sossun numeroa mutta moni katsoi meitä tosi pahasti ja pitkään. Kukaan ei kuitenkaan sanonu mitään. 


Rebornnukke Ilse istuu ulkona punaisessa pulkassa vaaleanharmaan taljan päällä. Pulkka on pieni, Ilse täyttää sen taljoineen kokonaan. Taustalla on rakennuksen punainen seinä (pieni pätkä oikeassa laidassa) ja suuret valkoiseksi maalatut pariovet. Kuva on otettu Ilsen tasolta. Ilsellä on päällä vaaleanpunainen haalari, jossa valkoisia pilkkuja harvakseltaan (sydämen muotoisia mutta muotoa vaikea erottaa näin kaukaa, näyttävät läiskiltä) ja samaa sarjaa hanskat joissa ei ole peukaloa. Ilse kohottaa kättään kohti kuvaajaa ja katsoo kameraan. Haalarissa on huppu jossa on ruskea, tuuhea karvareunus. Huppu on Ilsellä päässä. Hupun alla Ilsellä on myös neulottu lila pipo. Ilsellä on jalassa vaaleanruskeat kengät. Haalarien kuminauhat on vedetty pitämään kenkiä paikoillaan joten juuri muuta ei mäy luin pohja. Ilsen vyötärön ympäri kulkee vyö, jossa punainen, sininen ja keltainen raita. Vyö vetää haalaria ruttuun ylöspäin. Pulkan naru, joka muodostaa lenkin, kiemurtelee kuvassa etualalla kohti kuvaajaa.


Rebornnukke Ilse makaa selällään kädet levällään hämähäkkikeinussa, puolikuva. Kuva on otettu niin läheltä, että jos niin sanottua hämähäkkikeinua ei tunnista, ei voi päätellä mikä musta verkkomainen tausta on, vaikka alta näkyy lunta. Kuva on otettu Ilsen yläpuolelta. Ilsellä on päällä vaaleanpunainen haalari, jossa valkoisia sydämiä harvakseltaan. Haalarissa on huppu jossa on ruskea, tuuhea karvareunus. Huppu on Ilsellä päässä. Hupun alla Ilsellä on myös neulottu lila pipo.


Kuitenkin kirjoitettiin kotona, että Ilse kävi ajelun lisäksi vähän keinumassa ja katselemassa tähtiä. Ei lukijoiden ja seuraajien tarvi tietää, että mä otin nää kuvat niin äkkiä kuin pystyin. Kädet oli aivan umpijäässä. Tiedä sitten, onko aika antanut osansa kalavaleeseen. Muistaakseni hyppelin joka kuvan välissä pysyäkseni lämpimänä, laitoin hanskat päälle ja pois. Pyyhin silmiä koko ajan koska tossa keinuilla kyllä tuuli, ei oltu talojen välissä enää. Kyyneleet jääty silmiin. Ilse makasi keinussa varmaan 3 minuuttia. Sit oli pakko luovuttaa ja lähteä. 


Kaukokuva. Rebornnukke Ilse makaa hämähäkkikeinun pohjalla selällään ja katsoo ylös taivaalle. Kuva on otettu niin kaukaa, että keinu näkyy kokonaan, samoin keinun narut. Keinutelineen oikeanpuoleiset tolpat jäävät kuvan ulkopuolelle. Ilse näkyy kuvan keskellä melko pienenä. Varjot lankeavat maahan niin, että Ilsen varjo, hämähäkkikuvio ovat keinun alla ja narujen varjot tulevat kohti kuvaajaa. Varjot näyttävät hieman unisiepparilta.  Keinun takana näkyy leikkikentän valkoinen metalliaita, jokin musta yhtenäinen aita(us?)  sekä aidan ulkopuolella taloja.


Kattokaas, kun ihan kaikkea ei pitäis uskoa mitä netissä lukea ja totuus on tarua ihmeellisempää. Suuntaan ja toiseen.  


Rebornnukke Ilse makaa hämähäkkikeinun pohjalla selällään kädet levällään. Kuva on otettu yläviistosta. Pyöreä keinu näkyy kuvassa melkein kokonaan, alareunassa ei näy köydellä punottua paksua reunaa. Ilsellä on päällä vaaleanpunainen haalari, jossa valkoisia sydämiä harvakseltaan. Haalarissa on huppu jossa on ruskea, tuuhea karvareunus. Huppu on Ilsellä päässä. Hupun alla Ilsellä on myös neulottu lila pipo. Jalassa Ilsellä on vaaleanruskeat kengät, jotka pysyvät paikoillaan haalarin vaaleanpunaisten kuminauhojen avulla.

Älkääkä antako itsevarman kielen hämätä. Olen joskus itse huonoin leikkimään mukana, kun joku kysyy minulta, että jaaha, pulkkailemaan menossa tai perhe päiväkävelyllä. Kun joku sanoo jotakin, kuten vaikka: "Nukkuu niin rauhallisesti 😉", olen itse ihan, että joopa joo, niinpä tekee... Kai se on vähän sama ilmiö kuin ulkomailla. Joku puhuu sulle äidinkieltäsi takaisin ja haluat hänestä vaan äkkiä eroon. Melkein ärsyttää ja ei kuitenkaan. Tulee hämmentynyt olo. Olen pitkään ollut ainoa rebornharrastaja, joka ei ole tavannut muita eikä käynyt keskusteluja muiden harrastajien kanssa, ainoastaan katsonut ulkomaisten harrastajien kuvia. Olen siis tottunut olemaan ainoa tarinankertoja, ilman kommentointia tai muiden kommentoinnin katsomista. On tosi kummallista, kun joku alkaakin kertoa samaa tarinaa. Hetkeksi unohtaa, miten tarina jatkuu, kun sitä hämmentyy niin totaalisesti. 

Mutta se on ihan ok. Mutta joskus kuvakerronnassa ja todellisuudessa on tosi iso ero. Instagram ja Facebook ei ole ikkuna kenenkään elämään, kuten ei sisustuslehti kenenkään kotiin. Siksi siis kuvateksteistä ei kannata luoda käsitystä niiden kirjoittajasta. Koska ne ovat osa tarinaa.

Vai mitäs te muut mietitte?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...