sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Kansainvälinen mielenterveyspäivä 10.10. #vihreäävaloa #yhdenvertaisuus #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä 💚

Tänään on kansainvälinen mielenterveyspäivä. Osallistuttiin Instagramissa omalla tyylillämme seuraavaan mieli.fi sivuilla ehdotettuun tapaan osallistua kyseiseen tärkeään teemapäivään: 

"Järjestä vihreä valaistus 10.10. klo 18 tai koristaudu vihreään kampanjan aikana. Jaa vihreät kuvasi tunnisteilla #vihreäävaloa #yhdenvertaisuus #kymppikymppi #maailmanmielenterveyspäivä 💚"

Jaoimme siis kuvat kuudesta eri nukestani erilaisiin vihreisiin pukeutuneena ja kirjoitin kuviin sopivat tekstit englanniksi. Koska mielestäni mielenterveysasioista ei voi puhua liikaa ja niistä on tärkeä saada puhua omalla äidinkielellä, päätin tuoda kampanjan kuvat myös tänne blogin puolelle. Näin tärkeä sanoma leviää entistä laajemmalle. Jos haluat käydä lukemassa ja katsomassa alkuperäiset kuvat, löytyvät ne Instagramin profiilistani @rebornmammanen. 

Päätin siis jokaisen postaukseni seuraavasti: "Today is an international mental health day. I with my six reborn doll kiddos wanted to participate by putting some green clothes on them and giving a reminder of the importance of mental health discussion and mental health support."

Tänään on kansainvälinen mielenterveyspäivä. Minä kuuden reborn penskani kanssa päätin osallistua pukemalla heidät vihreisiin vaatteisiin ja antamalla muistutuksen mielenterveydestä puhumisen ja mielenterveystuen tärkeydestä. 

Seuraavat tekstit on niin ikään käännetty alkuperäisestä englanninkielisestä tekstistä. Jokaisessa kuvassa oli siis alussa uniikki teksti ja lopussa tuo yllä laittamani selittävä teksti. Kaikki tämän postauksen sekä Instagramin kuvien kuvat on lisäksi kuvailutulkattu, koska mielenterveystieto (ja kivat kuvat) kuuluu kaikille 💗


Rebornnukke Anton istuu ikkunalaudalle ja katsoo ulos. Hänellä on päällään vaaleanvihreä body, jossa on valkoisia lampaita ja jalassa kirkkaanvihreät, turkoosiinvivahtavat housut sekä tummanvihreät sukat, joissa on vaaleampia raitoja. Päässä on mustavalkoraidallinen pipo. Ikkunan takana näkyy vihreä suuri pensas ja lehtien lomasta erottuu pari autoa kadulla.  Kuvassa on pyöreä "banneri, jossa lukee 10.10. Maailman mielenterveys päivä mieli.fi mieli fi/kymppikymppi".


"Tämä on yksi mielenterveysongelmien ilmenemisen muoto: olet jossain sisällä ja katsot ulos maailmaan. Et tiedä, miten saisit kontaktin tuohon maailmaan ulkopuolella. Olet huolissasi ja peloissasi. Olet aivan yksin tai siltä sinusta ainakin tuntuu."



Rebornnukke Silja istuu parkettilattialla ja katsoo ylöspäin kuvaajaan. Hän on ojentanut kädet eteensä kuin nostaakseen ne ylös tai laskeakseen lattialle. Siljalla on päällään vaaleanvihreä collegepaita, jossa on kultaisia palloja. Jalassa on valkoiset sukat ja leggissit joissa on kirjavia kuvioita. Päässä Siljalla on harmaa panta jossa on rusetti tai kukka edessä.   Kuvassa on pyöreä "banneri, jossa lukee 10.10. Maailman mielenterveys päivä mieli.fi mieli fi/kymppikymppi".


"Tämä on yksi mielenterveysongelmien ilmenemisen muoto: Sinulla ei näytä olevan ongelmia ollenkaan. Kukaan ei huomaa mitään, tai jos huomaa, he eivät ole todella huolissaan. Tunnet itsesi ehkä huolestuneeksi tai pelkäät mutta vain syvällä sisälläsi. Piiloudut hymysi taakse ja onnistut pitämään todelliset tunteesi piilossa."


Reborn Lillan makaa kyljellään, vähän kuin käpertyneenä valkoisella päiväpeitolla jossa on mustia kukkien ääriviivoja. Lillanilla on päällään valkoinen body jossa on kuvioita ja sen päällä velourinen potkupuku. Päässä on pipo, jossa on vaaleanpunainen reunus (päälaki rajautuu ulos kuvasta).   Kuvassa on pyöreä "banneri, jossa lukee 10.10. Maailman mielenterveys päivä mieli.fi mieli fi/kymppikymppi".


"Tämä on yksi mielenterveysongelmien ilmenemisen muoto: olet onnellisimmillasi omassa sängyssäsi. Voisit nukkua vaikka kellon ympäri, sinulla ei ole energiaa tehdä asioita, joita sinun pitäisi tai edes asioita, joiden tekemisestä pidät tai saat nautintoa. Sinulla ei ole voimia pitää huolta itsestäsi eikä mistään tai kenestäkään muusta. Muu maailma voi nähdä sinut laiskana ihmisenä mutta tiedät itse, että kaikki ei ole hyvin, tämä ei ole sinulle normaalia. Haluaisit ehkä hakea apua mutta et vain pysty siihen." 


Rebornnukke Avelina makaa selällään parkettilattialla. Kuva on otettu pään puolelta. Päällään Avelinalla on vaaleanvihreä body ja sen päällä myrkynvihreö mekko, jossa on olkaimet. Päässään Avelinalla on hiuspanta, jossa on kaksi ruusua ja hiukan päivänkakkaraa tai gerberaa muistuttava kukka. Avelinan mutruhuuli erottuu kuvasta hiukan. Kuvassa on pyöreä "banneri, jossa lukee 10.10. Maailman mielenterveys päivä mieli.fi mieli fi/kymppikymppi".


"Tämä on yksi mielenterveysongelmien ilmenemisen muoto: Olet surullinen kaiken aikaa. Tunnet itsesi alavireiseksi kaiken aikaa ja murskaudut kaiken stressin alle, tunnet painetta rinnassasi kuin joku istuisi päälläsi. Pystyt hädin tuskin hengittämään ja yksin hengittäminen vie kaiken energiasi. Surullisuus ei väisty vaikka onnistuisit nousemaan ja jatkamaan. Kaikki mitä teet tuntuu mitäänsanomattomalta, jopa iloisimmat asiat tuntuvat tyhjiltä tai saavat sinut tuntemaan olosi turraksi."


Rebornnukke Alva jstuu harmaalla sohvalla päällään myrkynvihreä mekko, jossa on kukkia. Kangas on ohutta ja ilmavaa ja vyötäröllä kulkee nauha. Alvalla on jalassa valkoiset sukkahousut ja hän istuu ryhdikkäästi kasvot suoraan kohti kameraa (Alvalla on silmät kiinni).  Kuvassa on pyöreä "banneri, jossa lukee 10.10. Maailman mielenterveys päivä mieli.fi mieli fi/kymppikymppi".


"Tämä on yksi mielenterveysongelmien ilmenemisen muoto: Olet murtumaton kuin kivi. Mikään ei näytä saavan sinua itkemään, mikään ei voi sinua pysäyttää tai murtaa.  Kaikki muut katsovat ylöspäin sinuun ja kertovat kuinka hienosti pärjäät kaikkien läpikäymiesi asioiden kanssa.
Mutta sinä et tunnista itseäsi heidän sanoistaan. Et tunne itseäsi lainkaan vahvaksi, haluaisit vain piiloutua kaikelta. Haluaisit vain itkeä mutta kyynelet eivät vain tule. Et voi antaa tunteidesi ottaa valtaa tai ne murtavat sinut - tai siltä sinusta ainakin tuntuu. Et näytä tarvitsevan apua mutta huudat apua, syvällä sisimmässäsi."


Rebornnukke Hiippis (puolikuva) makaa harmaalla taljalla päällään pohjaväriltään kirkkaanvihreä body, jonka etumustassa on röyhelöitä. Kankaassa on värikkäiden kukkien ja lintujen kuvia (kuviot suuria eivätkä näy kunnolla kokonaan). Päässä on valkoinen pipo, jossa on pilkkuja. Hiippis pitelee etusormeaan pystyssä ja kuvassa oleva "banneri" on laitettu etusormen päähän niin, että Hiippis pitelee tai osoittaa sitä.    "Banneri on pyöreä ja siinä lukee 10.10. Maailman mielenterveys päivä mieli.fi mieli fi/kymppikymppi".

"Mielenterveysongelmat koskettavat meitä kaikkia. Kun sinulla itselläsi on mielenterveysongelmia, et pysty ratkaisemaan niitä yksin. Mutta se on yleinen odotus. Paljon kuulee sellaisia kommentteja kuin "mene hoitamaan itsesi kuntoon" vaikka se ei olisi mahdollista ilman ammattiauttajan apua ja tukea. Ei noin sanota kenellekään, joka on murtanut jalkansa. Heidät viedään lääkäriin. Joten miksi emme vie jotakuta lääkäriin tai terapiaan kun hänen mielensä on murtunut? Se on ainoa looginen teko ja meidän pitää alkaa myöntää se. Että mielenterveyden ongelmat ovat ihan Oikeita ongelmia. Eikä niitä korjata yhdessä yössä. Siihen voi mennä kuukausia ennen kuin saat murtuneen jalkasi taas kuntoon. Anna mielellesi vähintään saman verran aikaa tai pidempäänkin."
 

Miksi sitten sekoitan reborneihin tällaista, mikä nyt ei yleensä reborneihin kuulu? Hyvän asian puolesta olen valmis tekemään asioita tunnetuksi myös erikoista kautta pitkin. Minusta tämä asia vaatii julkisuutta ja minä en itse pysty valaisemaan tilaa vihreäksi enkä tavallisena sunnuntaina saa näytettyä muuten oikein kellekään, että minäkin tuen tätä asiaa. Olen vihreissäni ihan yksin kotonani. Mutta tämä somen käyttäminen asioiden jakamiseen tuntuu minusta hyvältä kanavalta ja tavoittaa ihmisiä. Mikä tahansa, mikä erottuu massasta, voi auttaa jotakuta huomaamaan ja saamaan tietoa. Jos näillä söpöillä vauvanukeilla saa edes yhden lapsen, nuoren tai aikuisen hakemaan apua tai tulemaan tietoiseksi Mieli Ry:n toiminnasta, on se sen arvoista. Mielenterveysongelmat ovat vieneet meiltä jo ihan riittävästi ihania ihmisiä ja tässäkin yhteisössä on aivan varmasti heitä, joille tämä teko on enemmän kuin he pystyvät sanoilla kuvaamaan.

Siksi siis rebornit ja kansainvälinen mielenterveyspäivä 😊

2 kommenttia:

  1. Oletpa tärkeällä aiheella ja kirjoittanut puhuttelevat tekstit jokaiseen kuvaan. Tämä on arvokas kannanotto, ja varmasti koskettaa monia. Kiitos että välität.

    VastaaPoista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...