lauantai 2. toukokuuta 2020

Rebornien huoltaminen

Tähän väliin huomio, että kaikki nukkeni ovat vinyyliä tai pehmeämpää, jonkinlaista vinyylisekoitetta. En ota kantaa silikonisten nukkejen pesuun ja huoltoon, koska en osaa siinä neuvoa. En tiedä, millä nukkeni on maalattu, olen löytänyt keinot, jotka parhaiten näyttävät toimivan, eivätkä merkittävästi kuluta nukkeja. Maalaisjärjellä mennään. Jos haluat jakaa tietämystäsi laajemmin kaikille blogin lukijoille, kommentoi tähän postaukseen.

Tätäkin tekstiä minulta pyydettiin, joten nyt kirjoitin tekstin siitä, mitä nukkejen pitäminen vaatii ihan teknisesti. Miten puhdistan ja hoidan rebornejani, mitä täytyy ottaa huomioon käsittelyssä ja säilyttämisessä. Eri toimet eivät ole millään lailla tärkeys- tai yleisyysjärjestyksessä.

Pölyjen pyyhkiminen


Niinhän sitä kuvittelisi, ettei reborneihin kertyisi pölyä, koska ne ovat ns. käytössä olevia esineitä. Varsinkin siinä vaiheessa, kun nukkeja on 9 kuten minulla, pölyä alkaa kertyä eikä kaikkia nukkeja tule liikuteltua läheskään päivittäin. Pölyä myös kertyy herkemmin tiettyihin kohtiin, koska vauvanuket makaavat usein selällään



Siljankin ongelmakohdat pölyn suhteen ovat samat, 
koska pää on usein takakenossa

Pölyä kerääntyy eniten näkyvästi kasvoille, kasvojen uurteisiin, korviin ja silmiin (aukisilmäisillä nukeilla). Pyyhin pölyt pari kertaa kuussa korvapuikolla. Yksi kostutettu silmiin, silmien kuivaus puikon kuivalla päällä ja sen jälkeen kasvojen ja korvien pyyhkiminen kuivalla puikolla. Silmiä ei saa painaa sisäänpäin, koska osalla nukeista niitä ei ole liimattu kiinni. Jos nukella on istutetut ripset, niitä täytyy myös varoa ja pujottaa puikko varovasti ripsien välistä silmän keskikohtaan. Reunoja myöten en putsaa koskaan ja Hiippiksellä esimerkiksi jäi kerran vaaleanpunaista väriä puikkoon kun liian läheltä reunaa putsasin. Siksi pysyn melko tarkasti silmän keskellä kunnes silmän pinta ei ole pölystä samea, vaan katse on kirkas.







Joka kerta pyyhkiessä tulee hiukan pölyä

Siirtely auringosta pois ja yleinen turvaaminen


Jokapäiväiseen nukkejen "huoltamiseen" kuuluu meillä siirtely pois auringosta ja  verhojen sulkeminen. Nukkeja ei pitäisi jättää suoraan  aurinkoon turhan pitkäksi aikaa ja meillä valitettavasti tilat nukkejen pitämiseen ovat rajalliset.  Kun olemme poissa kotoa, pidämme verhot kiinni. Olemme myös aika tarkkaan kartoittaneet, mihin valo lankeaa meidän olohuoneessa ja valinneet osan paikat sitä silmällä pitäen.

Lisäksi, olivat nuket missä tahansa, yritän aina estää nukkejani putoamasta, kaatumasta, raapiutumasta ja likaantumasta, sekä arjessa, että kuvatessa, sisällä ja ulkona. Jotkut kuvat saattavat näyttää siltä, ettei nukke voi pysyä tuossa asennossa kauaa putoamatta tai kaatumatta mutta todellisuudessa minun käteni ovat valmiit heittämään puhelimen kädestä ja ottamaan nuken kiinni.


 Kuvan kulmasta ja nuken asettelusta johtuen katsojan
 on vaikea havaita, että Avelina nojaa todellisuudessa melko 
paljon taaksepäin




Seuraavassa kuvassa, joka on otettu samasta asennosta näkyy, 
että Avelina nojaa takana olevaan tyynyyn


Hiusten harjaaminen, selvittely ja suojaaminen 

 

Osa pitää reborneistaan enemmän kaljuina tai suosii reborneja, joilla on maalatut hiukset. Hiusten mukana tulee aina hiukan enemmän huolia. Itse omistan vain kaksi kaljua rebornia, joten hiusten kanssa on tullut pelattua muutamaankin kertaan. Harjaan hiuksia niiden näyttäessä epäsiisteiltä (useimmiten takaraivolta takkuuntuu enemmän) vauvaharjoilla. Minulla on tarkoitukseen kaksi eri harjaa, jotka ovat hyvin samankaltaiset, en ole huomannut juurikaan eroa. Toisten nukkejen hiuksille minun vanha vauvaharjani tuntuu olevan jotenkin lempeämpi mutta toisinaan tuntuu, että joidenkin hiukset eivät sillä oikene. Itse pehmennän harjan vetämistä painamalla päältä kädellä, koska jokainen irronnut hius on hius vähemmän ja niitä ei noin vain kasva lisää. 

Hiuksia on myös mahdollista selvitellä niin sanotusti käsityönä. Tämän vinkin minulle antoi Nukketohtori. Koska hiusten harjaaminen päältä päin varovasti harjalla oikeastaan vain oikaisee päällimmäiset hiukset, saattaa ajan kuluessa näyttää siltä, kuin esimerkiksi hiukset ohenisivat merkittävästi päältä. Solveiglla ei ole istutettuja hiuksia vaan peruukki ja hänellä peruukkiverkko alkoi päältä paistaa läpi siksi, että hiuksia oli ainoastaan silotettu ja lytistetty. Erottelin siis hiusten kuidut erilleen neulalla ja harjasin ne uudelleen varovasti kerros kerrokselta. Näin hiukset tuuheutuvat huimasti. Samalla tavalla täytyy myös käsitellä kiharat hiukset, oikaista ne erilleen ja sen jälkeen tarvittaessa kihartaa esimerkiksi vedellä ja hammasharjan varren ympäri kiertämällä uudelleen (kyllä, niin useimmat kiharat on tehty rebornien päihin jos hius ei itsestään kiharru kostutettaessa).

Hiusten paras ystävä on kuitenkin se, että nuken käsittelyä miettii sitä tehdessään ja nukkejen kanssa touhuaa hiuksia kunnioittaen. Nukkea EI SAA VETÄÄ alla olevaa pintaa pitkin. Muuten takaraivon hiukset kuluvat muuta päätä nopeammin ja tämä tapahtuu yllättävän nopeasti. Hiuksia voi myös halutessaan suojata esimerkiksi pipolla, näin hiukset hankautuvat vähemmän suoraan. Myös oikea tekniikka hatun päälle ja poisottamisessa auttaa suojaamaan hiuksia (tästä olen kirjoittanut jo aiemmin postauksessa "Rebornien pukeminen") ja lykkää sen surullisen päivän tuloa, jolloin nuket on lähetettävä maailmalle uudelleenistutettaviksi.

Varpu odottaa vielä pääsyä hiusten uudelleenistutukseen
Tukka ja kulmat olivat lähteneet jo Varpun muuttaessa meille,
eikä ihme, Varpu on jo 6 vuotta vanha nukke!

Tomuttaminen


Nukkeja itseään ei juurikaan voi tomuttaa, vaatteita on toki hyvä ravistella välillä jos ne ovat pölyttyneet. Meillä nuket ovat huopien ja imetystyynyn päällä sekä istumassa sitterissä ja auton turvakaukalossa. Turvakaukaloa olen siis imuroinut ja huopia myös tuulettanut ja ravistellut.

Ennen pitkää voi kyseeseen tulla myös vaatteiden peseminen pölynpoistomielessä, en ole yleensä pessyt vaatteita kuin niin sanottuna käyttöönottopesuna.

Hajusteallergia, eläinallergia ja pölyallergia/astma


Minulla on hajusteallergia, joten se tuo oman osansa käytettyjen vaatteiden ostamiseen. Minun on aina pestävä myös uudet vaatteet, koska en kestä kaupasta ostettuja vaatteita päälläni pesemättä, en siis pystyisi pitämään nukkeja sylissä, jos vaatteet eivät ole pestyt. Myös hajusteellisilla pestyt käytetyt vaatteet joutuvat pesuun. Jos käytetyt vaayyeet tulevat eläintaloudesta, sama homma - heti pesuun. Jos vaatteet eivät tuoksu millekään ja ilmoituksessa on lukenut ei eläintalous, en pese turhaan vaatteita. Tunnustelemalla selviää usein myös, onko tekstiiliä pesty aiemmin. Jos ei ole, se menee tietysti pesuun.

Jos minulla on oikein paha kausi meneillään, en uskalla ostaa käytettynä vaatteita, jos minulla ei ole tarkkaa tietoa alkuperästä tai jos herää epäilys, että taloudessa on kissa. Tällä hetkellä olen kissalle niin herkistynyt, että saan oireita välittömästi.

Pölyallergia tekee sen, että siivota täytyy todellakin riittävän usein, muuten en kestä nukkeja käsitellä. Harvemmin painan myöskään kasvojani nukkejen hiuksiin, koska en kestä kutittavaa tunnetta ihollani ja liekö niitä pölyjä sieltä hyvä hengitellä. Voi olla ihan silkkaa vainoharhaisuutta sitten. Paljon mietittävää allergiat ja yliherkkyydet tuovat kuitenkin tullessaan myös nukkeiluun. Pienituloisena kun ei ole kaikkea varaa ostaa uutenakaan ainakaan näin monelle muksulle... Liekö sitten jos muutaman pistäisi adoptioon... (mutta en raaski).

Rasvaisuuden peseminen pois nukeista


Jos on kova halimaan nukkejaan ja painamaan poskeaan heidän poskelleen, pitelemään pienistä käsistä kiinni ilman, että sinulla tai nukella on hanskat... ylipäänsä siis käsittelemään nukkeja enemmänkin, voi nuken pinta alkaa kiiltää. Tällöin nuken pinnalle on luultavasti tullut iholtasi rasvaa. Tähän osa suosittelee hellävaraista pesua Fairy-vesi -sekoituksella. Itse en ole vielä tähän päätynyt mutta jossain vaiheessa tämä voi tulla ajankohtaiseksi. Kokeilee ken uskaltaa, uskoisin että samoin kuin kaikessa pesemisessä, pienelle ja näkymättömälle alueelle kokeilu.

1 kommentti:

  1. Monen moista yksityiskohtaa huomioitavaksi, kiinnostavaa luettavaa ja avartaa taas hiukan lisää sitä mitä arkesi/arkenne pitää sisällään tämän lapsi armeijan kanssa. T: Maalitahra

    VastaaPoista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...