tiistai 21. tammikuuta 2020

Rebornien pukeminen

Reborneista puhuttaessa puhutaan usein hoitamisesta ja pukemisesta. Joskus rebornien mukana tulee hoito-ohjeita ja niissä lukee usein "pitää hoitaa ja pukea yhtä varovasti kuin oikeaa vauvaa": Voin kertoa: ei riitä varovaisuusasteeksi. Siksi olen kehittänyt itse hyödyllisiä tapoja ja otteita pukea nimenomaan reborn. Samoja otteita en ikinä käyttäisi oikeaan vauvaan, koska se ei ole tarpeellista. Osaa otteista en ikinä käyttäisi oikeaan vauvaan myöskään siksi, että se suojelee kummallisesta ukonäöstään huolimatta rebornia mutta ei todellakaan oikeaa vauvaa. Huomatkaa, että seuraavat ohjeet eivät sovellu välttämättä kaikkien nukkejen pukemiseen ja ovat ehkä vain tapa, joka toimii minulla parhaiten.



Siljaa, kuten muitakin nukkeja on helpoin pukea selällään.
Siljan housut puen poikittain sylissä,
paidat istualtaan


Kuvautin Hiippiksen pukemisen kokonaan alusta saakka, jotta on helpompi havaita, mitä teen. Harkitsin tekeväni videon mutta totesin, että kuvasarjasta saattaa tulla jopa informatiivisempi kuin videosta ja perfektionismini tuntien tämä tapa myös säästää rutkasti aikaa. Jos kameran nappia painaa vain sarjatulella, joku kuva onnistuu eikä tarvita uusintaottoja :)



"Äää, nyt se alkaa!"


Apua!!!

Uskokaa tai älkää tämä on nuken kannalta turvallinen tapa, jolla en ikinä kohtelisi oikeaa vauvaa. Vauva kestää paidan vetämisen pään yli, toki sitä voi avittaa venyttämällä kaula-aukkoa äärimmilleen mutta rebornilta voi lähteä istutetut ripset tai kulmakarvat kuluvat. Minun käteni ei siis ole rebornin kasvoilla vaan kuppimaisesti kuin maski. Puristan sormilla kevyesti kasvojen sivuilta ja vedän paidan tai bodyn omien sormieni ylitse. Silmät ja kulmakarvat ovat vahingoittumattomina sormieni alla suojassa. Vaatteet eivät myöskään veny tätä tehdessä yhtä paljon kuin venytystaktiikalla. Itse vihaan venyneitä vaatteita.


Kun olen päässyt silmien ohitse, vedän bodyn tavallisesti pään ylitse, tukien toisella kädellä niskasta.


Kädet voi pujottaa hihaan ihan tavallisesti ja tulla vastaan hihan toisesta päästä omien sormien kanssa sekä ottaa lopuksi kiinni ojennetuista sormista ja vetää varovasti toisella sormista ja toisella bodyn kankaasta. Tällä tavalla puen nykyään kaiken käsien osalta, mitä pukea tarvitsee, ihmisen ranne on yläosastaan hyvä ja kestävä kohta ottaa kiinni ja vetää ja sama pätee useimpiin muihin puettaviin myös.


Hiippiksen toisessa kädessä on yksi sormi pystyssä, joten se jää aina hihaan kiinni. Olen myös huolissani siitä, että sormi taipuu herkästi, joten pujotan kaksi sormeani hihaan ja otan varovasti ranteesta kiinni ja vedän. Näin pukisin myös tavallista vauvaa, ranne kestää vetämisen tällä otteella, kun ottaa kiinni riittävän ylhäältä.


Loppupukeminen bodyn osalta sujuu aikalailla vastaavalla kaavalla kuin tavallisen vauvan kanssa. En kuitenkaan koskaan enää nosta Hiippistä jaloista kun vedän bodya selkäpuolelta alas, kuten tekisin oikean vauvan kanssa nilkoista nostamalla vaan nostan koko rebornia kyljistä. Hiippiksen jalka ei mennyt rikki tällaisessa pukemistilanteessa mutta ei välttämättä kestäisi sellaista nykytilassa. Tämä pätee siis nukkeihin, joilla ei ole kangasvartaloa vaan kokovartalo. Muita nukkeja nostelen suht huoletta nilkoista.


Kun puen bodya, pidän pipoa päässä kaikilla muilla nukeilla paitsi Alvalla ja Lillanilla, jotka ovat kaljuja. Pipo suojelee hiuksia kulumiselta ja irtoamiselta. Toisinaan on helpompaa vaihtaa pipo napakkaan malliin ennen vaatteiden vaihdon aloittamista, jotta pipo ei lähde päästä kesken pukemisen ja ala itsessään vetää hiuksia. Sekä pipon riisuminen että pukeminen alkaa aina otsalta venyttämällä pipon reunaa. En ota koskaan kiinni pipon kärjestä ja vain vedä, hiuksia saattaisi jäädä sormien väliin tai pipo irrottaisi hiuksia.



Lopuksi nostetaan varovasti niskasta ja otetaan pipo varovasti pois


Pipo puetaan otsalta alkaen ja venytetään varovasti pään yli niskaan


Housut puetaan melko samoin kuin yleensä, molemmat nilkat sisään ja varovasti ylös


"HEY!"


Helpompi on kääntää Hiippistä kokonaan sivulle, kun nostaa housuja

Pidän yleensä nuken kädet koko pukemisen ajan ylös kohotettuina. Tällöin ne ovat vähiten tiellä eivätkä retkahda. Hiippiksen kädet liikkuvat hiukan eri tavalla kuin muiden ja ne ottaisivat vastaan vielä enemmän, jos olisivat alhaalla. Siksi olen huomannut, että on kätevää pitää käsiä ylhäällä.

JA NÄIN ON FEIKKILAPSI PUETTU!

Toki pukemiseen löytyy muitakin tapoja mutta ylläkuvattu tapa on minusta paras kun puettavana on vauvaikäinen, reilusti yli kaksikiloinen rerborn. Taaperot ja kevyemmät rebornit voi olla kätevämpää pukea mukautetusti. Poikkeuksena ylläkuvatusta on meillä esimerkiksi  Alva, jota puen toisinaan istuvassa asennossa, koska hän on niin kevyt kannatella myös istuviltaan. Alva painaa vain vähän yli kilon.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli mielenkiintoista sekä opettavaista :)
    T: Maalitahra

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) kirjoitan mielelläni vaihtelevasti tietoja ja välillä tunnelmia reborneista ja meidän rebornperheen elämästä

      Poista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...