sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

Hinamatsuri, nukkien ja tyttöjen juhla

Japanissa ollaan meitä fiksumpia. Siellä juhlitaan oikeita asioita, ainakin nukkeäidin mielestä. 

Tänään, maaliskuun 3. päivä, vietettiin siis Japanissa nukkien ja tyttöjen juhla (hinamatsuri), jolloin perheen tyttärille  rukoillaan onnea. Hinamatsurin aikaan perheissä, jossa on pieniä tyttöjä, otetaan esiin keisariperhettä esittävä nuket, hina-ningyou. Käsintehdyt nuket ovat hyvin arvokkaita, ja niitä ostetaan vähän kerrassaan lapsen kasvaessa. Nuket  myös kulkevat perheissä suvupolvelta toistelle. 

Saimme kutsun viettämään Hinamatsuria suomalais-japanilaisittain ja otimme Amandan mukaan, jotta paikalla olisi sekä nukkeja,  että tyttöjä. Ja niin, onhan Amandakin arvokas joten ainakin se osa meni oikein (?)



Amanda valmiina matkaan!
(Todellisuudessa Amanda matkusti kantorepussa)


Nuket nostetaan punaisella kankaalla päällystetylle alttarille, jossa on yleensä viisi tai seitsemän porrasta. Ylimmällä tasolla ovat keisaripari ja alempana hovineitoja, muusikkoja, ministereitä ja palvelijoita. Nukkien esillepanon taustalla on uskomus, että nuket vievät pahat henget mukanaan. Nuket otetaan esiin usein jo helmikuussa ja ne laitetaan pois heti hinamatsurin päätyttyä – vanhan uskomuksen mukaan tyttäret voivat jäädä vanhoiksi piioiksi, jos nuket ovat esillä vielä maaliskuun 4. päivänä.
Amanda ei siis todellakaan sopinut rebornina toteuttamaan perinteitä, koska hän ei muistuta millään tavoin oikeita hinamatsuri-nukkeja. Meistä oli kuitenkin hauskaa viedä Amanda ulkoilemaan ja kylään, jonne hän on tervetullut. Eikä meillä toisaalta ollut perinteisiä nukkeja saatavana joten miksikäs ei! Minusta on mielenkiintoista, että Japanissa suhtautuminen nukkeihin on niin erilaisentuntuinen kuin meillä Suomessa. Suomessa nukkeja pidetään pelottavina, Japanissa taas ne karkottavat uskomusten mukaan pahoja henkiä.
Hinamatsurin kunniaksi pienet tytöt puetaan usein parhaimpiinsa, usein punaiseen kimonoon, ja ehostetaan äidin meikeillä. Päivän ohjelmaan kuuluu myös ureshii hinamatsuri eli iloinen nukkejuhla -laulu. 

Eihän tämä kimono ole mutta punainen kuitenkin :)
Meikkiä laitettiin yhtä paljon kuin Mammalle (eli ei ollenkaan)


Päivää juhlistetaan myös erilaisilla herkuilla. Perinteisesti olisimme syöneet hishimochi-riisikakkuja ja hina-arare-riisikeksejä. Herkuttelun kruunaa chirashizushi-ateria, jossa sushiriisin päälle on siroteltu esimerkiksi mätiä, munakasta, herneenpalkoja ja esimerkiksi lohta.

Saimme erinomaista sushiriisiä kala-allergikolle sopivaan tapaan tarjoituna ja jälkiruoka oli myös hivenen suomalaistettu:



Saimme laskiaispullia, koska oli myös laskiaissunnuntai!
Kiitos, nam!


Hyvää hinamatsuria kaikille!


Tämän tekstin faktatietojen lähteenä käytin seuraavaa sivua:
https://hiramenome.wordpress.com/2012/03/03/hinamatsuri-nukkien-ja-tyttojen-juhla/)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...