sunnuntai 29. elokuuta 2021

Päivän kommenttisaldo - dagens saldo av kommentarer

Oltiin tänään vaunujen kanssa extempore liikenteessä ja käytiin kiertämässä ulkokirppiksellä. Pidettiin verhoa kiinni ja etäisyyttä ihmisiin mutta joitain kommentteja saatiin silti.

Vi var idag i trafiken med vagnar, lite extempore och gick runt på en uteloppis. Vi höll gardinen fast och höll avstånd till andra människor men några kommentarer fick vi ändå.

Reborn Hiippis makaa vaunuissa, päällään valkoruskea fleecehaalari. Päässä Hiippiksellä on valkoinen pipo jossa on edessä vaaleanpunainen rusetti. Pipossa on vaaleanpunaisia, vaaleansinisiä ja vaaleankeltaisia pilkkuja. Hiippiksen pään vieressä on melkein Hiippiksen pään kokoinen kirjava pöllö, jonka pinta on vähän neulotun tapaista kudosta. Sen rinnasta sojottaa höyheniä esittäviä nauhanpätkiä eri väreissä. Hiippis makaa harmaan ja vaaleanpunaisen kirjavan tilkkutäkin alla. Hiippis katsoo Hiippismäiseen tapaansa kameraan. Hiippiksellä on niin tummat silmät että joskus katseen ihan tarkka suunta on siksi vaikea määrittää. Tämä pätee yleisesti ottaen muutenkin pikkulapsiin joiden on vaikea kohdistaa katsetta ihan pienenä tarkasti.

Kuvateksti: Tämmönen söpöliini oli tällä kertaa matkassa.
Bildtext: en sådan här sötnos hade vi med denna gång.


"Minkä ikäinen se on?" "Hur gammal är det?"

"Onko se tyttö vai poika?" "Flicka eller pojke?"

"Tästä kengät vauvalle!" "Här får du skor till bebis!"

Ihan surutta sivuutin ikäkysymyksen ja vaatteiden tyrkyttäjille kerroin (tavallaan totuudenmukaisesti), että kaikenlaista on jo. Samoin hymyilin sisäänpäin kun noin kaksivuotiaan kokoiselle menevää pipoa tyrkyttävä ei kieltäytymistäni meinannut uskoa vaan sanoi, että kyllä ne siitä kasvaa. Hetken teki mieli sanoa, että entäpä jos ei kasvakaan mutta jätin väliin. Sukupuolenkyselijöille vastasin tyttö, ihan suvereenisti koska asian olisi voinut vaikka tarkistaa: Hiippis on anatomisesti ainoa rebormeistani, jolla todella on sukupuoli. 

Helt oförskämt ignorerade jag åldersfrågan och till klädestrugaren berättade jag (sanningsenligt, på sätt och vis) att vi har redan allt möjligt. Jag log också inåt då när en trugade för mig en mössa som skulle ha gått till en två åring och tog inte ett ne emot utan sa att de växer nog. För en stund hade jag lust att säga att vad om de inte gör det men lät bli. För de som ville veta könet svarade jag "en flicka" helt suveränt för att det skulle de har kunnat även kolla: Hiippis är den enda som anatomiskt har på riktigt en kön. 

Reborn Hiippis makaa harmaiden vaunujen kopassa. Kopan reunasta roikkuu vaunulelu, joka on siilin muotoinen. Sen piikit koostuvat erillisistä kangasrinkuloista sen ympärillä, joiden toinen reuna muodostaa "piikit". Jokainen rinkula on eri väristä kangasta, mm. Sinistä ja punavalkoruudullista. Siilin mahassa roikkuu vetonaru, jossa on vihreä kahva, kahva on muovia ja omenan muotoinen. Hiippiksen pääpuolessa on myös sama pöllö kuin aiemmissa kuvissa ja Hiippiksellä on sama valkoruskea fleecehaalari päällään. Hiippis katselee siiliä.

Loppupäivästä en enää jaksanut pohtia mitä vastaan. Kahdelle eri tyypille kohotin vaunuverhoa. Toinen oli myyjä, joka kyseli vauvan ikää ja sanoin ettei siellä ole vauvaa ollenkaan. Hän vallan riemastui ja salaliittolaisen tapaan hymyillen kysyi: "Olet sitten viilannut kaikkia linssiin täällä vai?!" Hämmästeli kyllä miten aidon näköinen Hiippis on ja oli hyvin positiivisesti asennoitunut. Selitin hänelle, että lastenvaatteiden myyjille on helpompi esittää vauvanhaltijaa kuin saada heidät tuntemaan olonsa omituiseksi. Lisäksi tämän kyseisen myyjän koju oli sivussa eikä yksi toteamus aiheuttanut sen enempää katselijakuntaa. Lähtiessä myyjä vielä muistutti, että vaunujen kanssa on hyvä huijata bussissa itselleen ilmainen lippu. Kun sanoin, että maksan joka kerta matkani hän kertoi, ettei niitä kukaan koskaan tarkista. Tähän minulla ei ollut sanottavaa. 

När resan for mot sitt slut orkade jag inte mera fundera vad jag ska svara. Så jag höjde på gardinen för två människor. Den andra var en försäljare som frågade bebisens ålder och jag sa att där är ingen bebis alls. Hon blev jätteglad och frågade som konspiratör, finurligt leende: "Har du dragit alla vid näsan här, va!?" Hon var nog förvånad av hur äkta Hiippis ser ut och var väldigt positivt inställd. Jag förklarade till henne att det har varit lättare att spela bebisägare för de som säljer bebiskläder än att få dem att känna sig konstigt. Den här försäljaren stånd var också lite vid sidan om och en avslöjning fick inte många åskådare. När jag var på väg påminde hon ännu att man kan lura till sig en gratis biljett i bussen med vagnarna. När jag sa att jag betalar nog varje gång,  berättade hon att ingen kollar ju. Åt det hade jag ingenting att säga. 

Vaunulelu, siili, parkettilattialla edestä kuvattuna. Siilillä on piikkeinään kangasta rinkuloina. Kankaan toinen reuna muodostaa piikit, koska on leikattu ja ommeltu siksakmuotoon. Siilillä on mahassaan muovinen vihreä omena vetonarun kahvana.

Kuvateksti: myös tämmöinen ostettiin parin vaatteen lisäksi nukeille, oli niin söpö!
Bildtext: jag köpte också en sån här för dockorna, förutom några kläder, den var så söt!

Kun olimme hakemassa tätä siilikaveria viimeisenä ostoksena, sattui tämän lelumyyjän luona olemaan ""Kallion kantaväestöä" eli hiukan pihalla oleva henkilö, jonka ääni paljasti lievän juopumuksen tilan. Kun hänkin sitten tiedustelisi vauvan ikää totesin, että hän ei ehkä tyydy jäämään vastausta vaille vaan sanoin myös hänelle, ettei siellä mitään vauvaa ole. Hän tuijotti Hiippistä niin sanotusti "koko rahan edestä" ja sanoi sitten (ottakaa ihmiset oppia!!): "Jokainen tehköön kuten tykkää. Mulla ei todellakaan ole varaa sanoa, miten muiden pitäis elää. Ei todellakaan mitään varaa".

Hän oli siis yllättynyt melkoisesti, kerännyt itsensä muutamassa sekunnissa ja onnistui muotoilemaan kohteliaasti sen, että hän ei tätä ymmärrä mutta jokainen tyylillään. Hyvä Helsinki, hyvä Kallio! Hyvä Kallion suvaitsevainen kantaväestö!

Kiitos kun luit! Jos tykkäsit, jätä kommenttisi alle!

När vi var och hämtade den här igelkotten som vår sista köp, råkade där samtidigt vara en typ av "Berghälls ursprungsbefolkning" alltså en typ som var lite ute och cyklade och man hörde från rösten att hon var lite berusad. När även hon förfrågade sig av bebisens ålder konstaterade jag att hon kanske inte nöjer sig utan svar så jag sa också till henne att det finns ingen bebis. Hon glodde på Hiippis "för hela pengen"  och sa sedan (dra människorna lärdom av det här!!): "Alla ska väl göra vad de tycker. Jag har inte råd att säga  hur de andra ska leva. Verkligen inte råd".

Hon var alltså betydligt överraskad, samlade sig i några sekunder och kunde formulera sig artigt att hon förstår inte men alla på sitt sätt. Bra jobbat Helsingfors, bra jobbat Berghäll! Bra jobbat Berghälls tolerant ursprungsbefolkning!

Tack för att du läste! Om dy tyckte om det, lämna din kommentar nere!

4 kommenttia:

  1. Kiitos kertomuksestasi.
    Kyllä suurinosa kyselijöistä taitaa tyytyä yhteen kommenttiinsa, jos siihen vastaa silleen niukasti. Ja se vaunuverho on oiva suoja.
    Mukavia ulkoiluretkiä vastaisuudessakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Näinhän se on ja mielestäni on turha pelätä vaikka joku vähän juttelisikin. Suurin osa ihmisistä on mukavia ja kommentoi positiivisesti ja se onkin tämän tarinan opetus. Turha pelätä tai jäädä kotiin vain siksi, että joskus joku voi sanoa tosi ikävästi

      Poista
  2. Tosi rohkeaa ja ihanaa meininkiä kävelyllä/retkellä, on kiva kuulla mitä mielessäsi liikkui kyseisen päivän aikana, ihmisiä tais olla liikkeellä jonkin verran, jos hyvän sään sunnuntai-kirppiksiä muistelee.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! En nyt tiedä olenko niinkään rohkea, enemmän röyhkeä XD Oli mukavaa saada Hiippis ulos pitkästä aikaa <3

      Poista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...