lauantai 14. elokuuta 2021

Ilse menee piknikille - Ilse går ut på piknik

Muut nuket kuin Anton, Silja ja Ilse ovat vielä evakossa, vailla paikkaa. Onnistuin kuitenkin vaihtamaan Ilsen vaatteet osittain toiseen kesäiseen asuun (paita alla on sama 😅 koska yhtään t-paitaa en ole onnistunut löytämään ja etsimiseenkin alkaa vähän mennä jo maku...) ja otimme Ilsen mukaan puistopiknikille! Meidän taloyhtiön oma iso takapiha on vaihtunut muuton myötä yleiseksi puistoksi talon takana mutta onneksi saimme olla sielläkin kohtalaisen rauhassa. Puisto on joka puolelta talojen ympäröimä enemmän ja vähemmän ja kadun puolelle on myös yksi sivu joten mahdollisia ohikulkijoita voi olla enemmän. Kukaan ei kuitenkaan kommentoinut ainakaan toistaiseksi mitenkään meidän oleskelua  ja valokuvausta.

Alla dockor förutom Anton, Silja och Ilse är ännu evakuerade, utan sin egen plats. Jag klarade ändå av att byta kläder till Ilse, hon fick annorlunda somriga kläder på sig (t-skjortan under är samma 😅 för att jag har inte hittat en enda och har också förlorat smaken av oändligt sökande...) och vi tog Ilse med på parkpiknik! Vår egen stor bakgård är nu bytt ut till en allmän park bakom huset men som tur fick vi vara sisådär ifred där också. Parken är omringad av höghus och ena kanten ger till gatan så det kan hända att det finns flera förbipasserande. Trots allt ingen kommenterade vår varande eller fotograferande på något vis. 


Kuvailu: Ilse makaa sängyllä lakanan päällä, puolikuva. Hiukan sinistä peittoa näkyy myös. Ilsellä on päällään vaaleanpunainen t-paita, jossa on tasku suunnilleen siinä missä sydämen ajatellaan olevan. Taskusta kurkistaa piirretty pupu puoliksi ulos, alavartalo jää taskun sisään. Pupu hymyilee silmät kiinni.
Kuvateksti: moni kyselee Ilsen hiuksista. Kyllä, hän on täysin kalju. Ei maalattuja eikä istutettuja. 
Bildtext: många av er har haft frågor gällande Ilses hår. Ja, hon är helt skallig. Inga målade eller rotade hår.

Kuvailu: Ilse makaa sängyllä lakanan päällä, puolikuva. Hiukan sinistä peittoa näkyy myös. Ilsellä on päällään vaaleanpunainen t-paita, jossa on tasku suunnilleen siinä missä sydämen ajatellaan olevan. Taskusta kurkistaa piirretty pupu puoliksi ulos, alavartalo jää taskun sisään. Pupu hymyilee silmät kiinni. Tässä kuvassa erona edelliseen Ilse makaa kuvassa ikäänkuin vinossa. Toinen käsivarsi näkyy. T-paidassa on rypytetyt hihat jotka muodostavat puolikaaren olkapäälle.

Kuvateksti: niin söpö ihan näinkin 🙈
Bildtext: hon är så himla söt även så här 🙈


Reborn Ilse puolikuvassa päällään sininen olkaimellinen puku, jossa on kuviointina vanhan roosan värisiä ruusuja. Puvun alla on vaaleanpunainent-paita. Ilse makaa selällään vaaleansinisen peiton päällä, ei katso kameraan. Päässä on leveä harmahtava hiuspanta..
Kuvateksti: tällaiseen asuun kuitenkin päädyttiin! Tämä Newbien ihanuus oli pakko saada käyttöön (ja sen paikan tiesin koska se tuli postissa pari päivää muuton jälkeen 😁)
Bildtext: vi kom till en sådan dräkt! Denna Newbie härlighet måste till användning (och jag visste vart den år eftersom den kom med posten två dagar efter flytten 😁)


Reborn Ilse makaa lakanan/peiton päällä sängyllä, päässä harmahtava tai aavistuksen vihertävä, leveä hiuspanta, jossa on kiiltäviä tekoruusuja ja muita tekokukkasia, ehkä gerberoita. Ilsellä on päällä sininen olkaimellinen puku, romper, jossa on kuviointina vanhan roosan värisiä ruusuja. Puvun alla on vaaleanpunainen t-paita. Ilse makaa selällään vaaleansinisen peiton päällä, ei katso kameraan.
Kuvateksti: hiuspanta on hiukan kummallinen minun makuuni mutta näyttää hyvältä kuvissa ja pysyykin jotenkuten päässä... panta on samaa materiaalia kuin sukkikset 🙈
Bildtext: hårbandet är lite konstig för min smak men ser jättebra ut i bilder och hålls någorlunda på... bandet är samma material som strumpbyxor 🙈


Tässä välissä sitten raahauduttiin ulos. En juuri koskaan lähde mihinkään yksinäni jos nukkea täytyy kantaa ja tavaraa on paljon. Piknikin piti alunperin olla ihan pelkkä piknik mutta siitä sitten tuli nukkepiknik. Hyvin saatiin tavarat ja Ilse mukaan kun oli kaksi kantamassa. Onneksi on tukevia kavereita 😊 (enkä nyt viittaa elopainoon 😂)

Här efter drog vi oss ut. Jag går sällan ut ensam om jag måste bära dockan och massor av saker. Pikniken borde ha varit bara piknik men sen blev det till dockpiknik. Vi fick allt med när vi var två. Som tur har man vänner som stöder 😊 (sen skämtade jag på finska att jag inte tyder på vikten, "tukeva" på finska kan tyda till att man är fet eller att någonting är stabilt eller stadigt byggt eller sen till ordet "stödande")


Hymyilevä Ilse, päällään edellä kuvatut vaatteet. Lähikuva pääasiassa kasvoista. Silmät loistavat.
Kuvateksti: söpösti hymyilevä kullanmuru (joskus asiat kuulostaa ruotsiksi paremmilta 🤣)
Bildtext: gulleplut med sin söta leende på ansikte  (det här  låter klumpigt hur man än översätter det på finska 🤣)

Kuva hieman kauempaa, Ilsestä. Kuvassa edellä kuvatun kaltainen sininen ruusukuvioinen romper sekä leveä hiuspanta. Hiukan laajempi kuva kuin edellinen. Taustalla erottuu keltaista ja punaista, piknik tavaroita.

Kuvateksti: tämä nöpönenä valaisee koko kuvan hymyllään ja sinisenä loistavilla silmillään.
Bildtext: denna sötnos lyser upp hela bilden med sitt leende och sina blåa ögon

Reborn Ilse makaa piknikviltillä ja katselee taivaalle. Viltillä on punakantinen, harmaa astia, Light my fire sarjan retkeilymuki. Ilsellä on päässä harmahtava leveä hiuspanta ja päällä sininen romper, jossa on ruusuja. Romper on vaate, joka jättää sääret paljaiksi, jalassa Ilsellä on valkoiset sukat. Ilsen jalat ovat taipuneet kuin risti istunnassa koukkuun mutta jalat ovat auki, polvet sivuille, jalkojen ulkosyrjät maata vasten. Taustalla erottuu vihreässä lehdessä olevia puita ja pensaita.
Kuvateksti: Ilse otti aurinkoa pidemmän aikaa ja katseli pilviä. Bildtext: så här solade Ilse länge och tittade på moln.


Ilsellä vekkuli ilme, hiukan ilkikurinen(?). Ilmeen muutos johtuu kuvauskulman muutoksesta, Ilse katselee hiukan silmäkulmastaan jotakin. Tämä aiheuttaa pilkkeen silmiin, joka ainakin kuvan ottajalle saa ajatuksen ilkikurisesta pilkkeestä. Yhdessä pikkunaureskelevan ilmeen kanssa tietenkin. Kuva on puolikuva, Ilsellä on paljaat käsivarret, alavartalo on kevyen vauvapeiton alla (pieniä neliömäisiä, myydään nykyään paljon lastenvaate- ja lastentarvikeliikkeissä).
Kuvateksti: kun väkeä tuli puistoon enemmän (tai kulki sen läpi) vedettiin peitto päälle. Sitten loppui kummeksuntakin.
Bildtext: när det kom mera folk till parken (eller gick där igenom) satt vi täcket på. Då slutade också undrande.


Ilse pääpuolelta, melko läheltä päälakea. Ilsen vartalon yläpuolella näkyy ruohoa ja ruoholla jotakin keltaista


Lähikuva Ilsen kasvoista. Valo saa ne loistamaan. Hiukan hiuspantaa ja röyhelöisiä hihoja ja romperin etumustaa näkyy myös kuvassa. Ilse ei katso kameraan.


Kuvaöveri. Överutbud av bilder.


Reborn Ilse piknikviltillä, pääpuolelta kuvattuna, matalalta. Kuva kadulle päin, taustalla erottuu kaupan keltainen seinä.


Ilse viltillä. Kuvassa on hiukan tummemmat värit kuin aiemmissa, jotenkin syvemmät.

Pitkiä aikoja vietin vain katsellen tätä ihmettä samalla kun luin äänikirjaa. Siksi myös niin monta kuvaa joissa ei keskenään ole juuri eroa, osa on otettu pystyyn, osa vaakaan ja osassa näkyy enemmän tai vähemmän nurmikkoa.

Jag tillbringade lång tid då nä är jag bra tittade på denna under när jag samtidigt läste på ljudbok. Därför har jag många bilder som inte drastiskt skiljer från varandra, en del är horisontala eller vertikala, en del visar mera eller mindre gräsmatta. 


Reborn Ilse makaa piknikviltillä ja katselee taivaalle. Ilsellä on päässä harmahtava leveä hiuspanta ja päällä sininen romper, jossa on ruusuja. Jalkojen peittona on valkoinen peitto, jossa on kukkasia kuviointina.Taustalla erottuu vihreässä lehdessä olevia puita ja pensaita sekä keltaista kaupan seinää kadun toisella puolella, yli 50 m päässä..
Kuvateksti: En tiedä miks mä otin kaikki nämä kuvat vinoon... Tie näyttää olevan vinossa mutta Ilse on jotenkin musta kivasti suorassa vissiin... 😝
Bildtext: Jag vet inte varför jag tog alla mina bilder snett. Vägen verkar vara snett men Ilse är ganska bra och rakt tycker jag kanske... 😝

Kuva Ilsestä pään puolelta. Kuva jakautuu noin puolesta välistä alas piknikviltillä makaavaan Ilseen ja yläosasta nurmikkoon, puihin ja katunäkymään. Ilsestä näkyy oikeastaan pelkkää päätä, hiukan kasvoja ja vasenta olkapäätä.


Tässä näkee sen, että tykkään rajata kuvia monta kertaa uudelleen. Sillä lailla saa miljoona samaa kuvaa... Niitä voi kuitenkin käyttää eri tavoin ilman, että näyttää siltä kuin sama kuva olisi joka paikassa. 
Här ser man att jag tycker om att beskära bilden många gånger. På så vis får jag miljontals samma bild... Men jag kan använda dem på olika sätt och som ser inte ut som att samma bild har varit på flera ställen.

Reborn nukke Ilse makaa beigellä/hennon vaaleanpunaisella piknikviltillä, jossa on mustalla palmun lehviä (tai muita vastaavanlaisia lehtiä). Kuva on otettu tosi matalalta ja sellaisesta suunnasta, että Ilsen päälaki ja käsivarsi näkyvät. Ilsen jalkojen päällä on valkoinen kukikas peitto. Ilse näyttää olevan joko kohottamassa katsettaan kuvaajaan tai muuten vaan katselee hiukan siihen suuntaan vaikkakin selvästi ohitse.


Reborn nukke Ilse makaa beigellä/hennon vaaleanpunaisella piknikviltillä, jossa on mustalla palmun lehviä (tai muita vastaavanlaisia lehtiä). Kuva on otettu tosi matalalta ja sellaisesta suunnasta, että Ilsen päälaki ja käsivarsi näkyvät. Ilsen jalkojen päällä on valkoinen kukikas peitto. Kauempana, kuvan "horisontissa" näkyy kaupan keltapunainen seinä (vain Alepalla on sellainen väritys ja nimikin erottuu aavistuksenomaisesti seinästä). Tyhjää nurmikkoa ja puiden reunustamaa puistoa näkyy kuitenkin Ilsen takana monen metrin verran
Kuvateksti: niin rauhallinen ja kaunis päivä.
Bildtext: så lugn och fin dag.


Reborn Ilse makaa kuvassa piknikviltillä vasemmassa kulmassa, vasemmassa yläkulmassa näkyy naisoletetun jalat, hame ja sukat. Piknikviltillä on Doris-keksipaketti, jokin muu valkoinen paketti, kolmionmallinen punainen lautanen joka näyttää rasian kannelta, sinikantinen rasia, keltainen muki, servettejä, kännykkä ja allekirjoittaneen legginsseihin verhottu polvi alalaidassa. Lisäksi viltin ulkopuolella on punainen kangaskori ja siihen nojaa pussi pähkinäsekoitusta.


Viimeisinä kuvina ajattelin antaa pientä reality checkia. Miksi minun kuvani näyttävät hirveän hienoilta Aina (tai näin olen kuullut, itse en ole aina tyytyväinen)? Koska meillä siivotaan pois kaikki mikä kuvia häiritsee. Meidän arki ei näytä lehtileikkeeltä Glorian koti lehdestä. Jos me mennään piknikille, me todella mennään. Mutta meillä ei ole hienoja koreja, lohifileetä ja espressoa. Meillä on siellä keksit paketissa, itsetehty raparperipiirakka, tavallista kahvia termarissa. Mä saatan vaikuttaa rikkaalta, koska nukeilla on paljon vaatteita, hienoja merkkijuttuja ja muuta. Mutta teen kolmea työtä, yhtä kokopäiväistä ja kahta osa-aikaista enkä tuhlaa rahaa kaikkeen mahdolliseen. Suurimman osan ostan käytettynä ja käytän hirveät määrät aikaa käymällä läpi kirppisryhmiä löytääkseni tarvitsemani parhaaseen mahdolliseen hintaan. 

Eli, jos sinulla ei ole paljon rahaa ja mahdollisuuksia ihmeiden tekemiseen mutta sinulla on aikaa ja kärsivällisyyttä, voit saavuttaa sen mitä näet minun kuvissani. Siivoa pois tavaroita, järjestä aikaa laittaa kaikki hienosti. Voi viedä useita tunteja aikaa saada kasaan ne kuvat, jotka teistä näyttävät silmänräpäyksiltä. Säästä rahaa, vaikka ihan hiukan kerrallaan, se riittää. Sekään ei näy kuvista, että minä kerään tyhjiä pulloja kadulla, osaksi siivoamismielessä, osaksi jotta saan rahaa, win-win. Opettele korjaamaan itse sen sijaan, että ostat uutta, minä ompelen käsin rikkimenneet vaatteet. Osta kaikki mitä voit kirppikseltä ja mene mukaan niihin kirppisryhmiin, joista saa ilmaiseksi tavaraa. Niiden noutamiseksi täytyy nähdä vaivaa eikä se ole helppo tie mutta sillä säästää. Pyöräile ja kävele jos voit sillä säästää bussirahat. Samalla voit katsella ympärillesi ja löytää uusia paikkoja, joissa voit kuvata ulkona. Tee vaikka useampaa työtä jos voit, henkilökohtaisia avustajia esimerkiksi tarvitaan paljon muutaman tunnin keikoille. Auta muita niin he antavat sinulle takaisin (esimerkiksi raparperit piirakkaan saatiin työkaverilta, joka on myös erään asiakkaani äiti, en ikinä tekisi töitä vain saadakseni jotain muutakin mutta hän tietää sen ja juuri siksi antaa ylimääräistä kun voi). Pyydä ystäviäsi auttamaan ja tukemaan harrastustasi ja tee sama heille. Jos he ovat oikeita ystäviäsi, tämä syventää samalla suhdettanne. Välineet kuvien ottamiseen maksavat ehkä eniten mutta Ensiksi minä otin kuvani älypuhelimella, johon säästin ensin pitkään. Kärsivällisyydellä ja ajan kanssa olen onnistunut säästämään rahat oikeaan kameraan. 

Ja kaikista tärkein: älä kuvittele ettet voi saavuttaa sitä mitä muut ovat saavuttaneet. En ole käynyt päivääkään valokuvauskursseilla. Kateellisuus, jota myös paljon näkee ei valitettavasti auta sinua eteenpäin, vain kova työ auttaa. 

.....................................................................................

Som sista bilder ville jag ge er en reality check. Varför ser mina bilder så jättefina ut Alltid (eller så har jag hört, jag tycker inte alltid själv det)? För att vi städar undan allting som stör bilderna. Får vardag ser inte ut att vara urklippt rakt från Deko. Om vi går på piknik går vi faktiskt på piknik. Men vi har inga fina piknikkorgar, laxfilé och espresso. Vi har kex i paket, egenlagad rabarberpaj, vanligt kaffe i termos. Jag kanske verkar rik för att jag har massor med kläder till dockorna, fina märkessaker och annat. Men jag gör också tre arbete, en heltids och två sidoarbeten och slösar inte bort pengar till allt möjligt. Största delen saker köper jag second hand och använder massor med tid för att gå igenom loppisgrupper för att hitta det jag behöver på bästa möjliga priset. 

Så, om du inte har massor av pengar och möjlighet till under men du har tid och tålamod, kan du också få det gjort som du ser i mina bilder. Städa undan, ta tid för att sätta allting fint. Det kan ta flera timmar att få tillstånd de bilder som ni tänker att föreställer ett ögonblick. Spara pengar, bara lite åt gången räcker. Det syns inte heller i bilder att jag plockar tomburkar på gatorna, för att städa och för att få pengar, vin-vin. Lär dig att laga själv istället att du alltid köper nytt, jag syr per hand allt som går sönder. Köp allt som du kan som second hand och gå till loppisgrupper som ger gratis ut saker. Du måste då ha ork att hämta sakerna och det är inte lätt men man sparar på det viset. Cykla eller gå om du kan spara busspengar. Samtidigt kan du se runt dig och hitta nya platser att ta foton ute. Jobba fast flera jobb om du har möjlighet, personlig assistent behöver man ofta till några timmars jobb. Hjälpa till andra så de ger tillbaks (tex rabarber till pajen vi åt medan vi tog dessa bilder var från en arbetskamrat som också är mamma till ett av mina kunder, skulle aldrig jobba för att få någonting sånt och just därför vill hon ge lite extra emellanåt). Be dina vänner att hjälpa till och stöda dig i din hobby och gör samma tillbaka till dem. Om de är riktiga vänner, fördjuper ni även relationen mellan er. Redskap kostar kanske mest men Först har jag tagit mina bilder med en billig smartphone som jag sparade länge för. Med tålamod och tid har jag kunnat spara pengar till en riktigt fin kamera.

Först och främst: tänk inte att du inte skulle kunna åstadkomma det som de andra har gjort. Jag har gått 0 dagar på fotograferingskurser. Avundsjukan som man emellanåt också ser hjälper tyvärr inte vidare, bara hårt arbete hjälper. 

Reborn Ilse, kuva puistosta kadulle päin. Ilse makaa selällään ja katselee jonnekin viistosti ylöspäin, ehkä lähellä olevia kohteita jotka ovat ylhäällä mutta joita ei voi kuvassa nähdä. Hänellä on peitto päällään. Taustalla näkyy pieni reppu piknikviltin reunalla. Kadun toisella puolella näkyy pätkä kaupan seinää.

Kuvateksti: Tämän kuvan te näitte tuolla ylempänä. 
Bildtext: Den här bilden såg ni ovan.

Muuten sama kuva kuin edellinen (Reborn Ilse, kuva puistosta kadulle päin. Ilse makaa selällään ja katselee jonnekin viistosti ylöspäin, ehkä lähellä olevia kohteita jotka ovat ylhäällä mutta joita ei voi kuvassa nähdä. Hänellä on peitto päällään. Taustalla näkyy pieni reppu piknikviltin reunalla. Kadun toisella puolella näkyy pätkä kaupan seinää.) mutta kuvan ulkopuolelta ojentuu käsi, joka on sormet harallaan ottamassa kiinni keltaisesta kannusta, joka on piknikviltillä tai sen ulkopuolella repun vieressä.
Kuvateksti: Ja tässä näette alkuperäisen. Taipumukseni poimia pois kaikki häiritsevä on opettanut kaveritkin katsomaan mihin päin kuvaan ja auttamaan.
Bildtext: Och här ser ni originalet. Min tendens att plocka bort allt som stör har lärt även kompisarna att se vartåt jag fotar och de hjälper till. 

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Min favorit del är reality checken då du skriver om riktiga livet, att allt är inte så som det ser ut i bilder, eller att det behöver arbete och öga för noggranhet, så man får en fin slutprodukt. Yay för den och ditt motivationstal!! Super! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack kära Kristina Irene! Kiva att du tyckte om postningen 😊 jag vill att folk känner till hurdan jag är på riktigt. Sociala medier ger emellanåt en väldigt orealistisk bild av människornas liv och jag vill inte bli en standard till nån att nå för jag når ju inte äns själv det 😅

      Poista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...