keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Kuinka paljon osia voi vaihtaa ja silti olla sama nukke?

Minulla on pitkään ollut dilemma ja koska kyseessä on vanha filosofinen pohdinta, en luule pääseväni tässä mihinkään lopputulokseen. Mutta ainahan sitä voi pohdiskella pää sauhuten! Kerron nyt alkuun tämän filosofisen pohdinnan sellaisena kuin sen muistan lukioajoiltani, jotta pääsette aivopähkinän kyytiin:

Tarina Daimon laivasta 

(ja laivan nimellä ei sitten ole väliä, laivalla on useita nimiä tai ei nimeä ollenkaan tarinan versioista riippuen)

Olipa kerran mies, jolla oli puinen laiva nimeltä Daimon. Vuosien kuluessa laiva seilasi maailman meriä ja alkoi kulua ja joitain sen osia piti alkaa vaihtaa uusiin. Mies teetti useita remontteja rakkaalle laivalleen eikä halunnut uutta. Osia uusittiin ja kumppanukset, mies ja laiva pysyivät yhdessä vuosikymmeniä. Mies jatkoi purjehtimista ja ennen pitkää osia piti uusia lisää. Näin jatkui, kunnes vanhoja osia ei ollut enää yhtäkään jäljellä, vaan kaikki oli korvattu uusilla osilla. 
Samaan aikaan kauppias, joka oli myynyt ja asentanut uusia osia miehelle laivaan, oli kasannut vanhoista osista Daimon laivan uudelleen. Kumpi on aito Daimon?

Minulle tämä tarina tuli mieleen kun pohdin, mitä tehdä rebornille, jossa olisi mahdollisesti jotain korjattavaa. Jos lähetän nuken korjattavaksi ja sille vaihdetaan osia, istutetaan eriväriset tai laatuiset hiukset tai nukke maalataan uudelleen, onko nukke enää sama? Mitä jos nukke tulee takaisin hienona ja uutena mutta vieraana? Mikä osa nukessa on se, joka tekee siitä juuri sen? Riittääkö vaikka se, että nukesta on enää pelkät silmät jäljellä (itselleni siis silmät ovat todella tärkeä asia nukessa, jos sillä on silmät auki) vai olisiko tulos entistä kamalampi, kuin uusi nukke olisi kaapannut vanhan sielun. 

Kuvateksti: osaisitko itse kuvitella jotkut näistä sinisistä silmistä jonkun toisen nuken päässä?


Jos taas teetätän nukesta paremman version samasta aihiosta, voinko antaa sille saman nimen kuin vanhalle ja leikkiä, että se on yhä sama nukke? Tai voiko näitä nukkeja "kasvattaa" eli pyytää jotakuta taitavaa tekijää tekemään näköisnuken edellisestä nukesta, kasvaneena versiona, suurempaan aihioon? 

Kaikki nämä ovat vain pohdiskeluja ja tuskin pääsen puusta pitkään näissä pohdinnoissa. Pakko on vain kokeilla ja tehdä jotakin ja katsoa, miltä se tuntuu. Vaikka muutos onkin peruuttamaton, muutos voi silti olla hyvä. Jonkun pitää olla se ensimmäinen ja pakko on kokeilla ennekuin tietää, mistä pitää ja mikä toimii. 

Kuvateksti: Soliksen käsivarsi. Solveig ei ole enää parhaassa mahdollisessa kunnossa vaan maalia on lähtenyt paljonkin erityisesti raajoista ja niissä on omituisia läikkiä. Tämä kuva lähetettiin yhdelle taiteilijalle, joka tekee myös korjauksia, arviota varten.


Mitä sinä olet mieltä, lukija? Voiko vanhasta irrottaa osia ja saada sen takaisin parempana? Voiko vanhan sielun siirtää uuteen ruumiseen? Onko omia kokemuksia vanhan korjaamisesta/entistämisestä?

3 kommenttia:

  1. Syvällisten ajatusten äärellä ollaan nyt, eipä tuohon ole yhtä ja selkeätä vastausta.

    Osittainen oma kokemus on omien keräily esineiden rikkoutumisesta se, että kun niitä olen paikailut/korjaillut on esine tullut läheisemmäksi ja ehkä jopa tärkeämmäksi. Sitä on koitettu pelastaa ja huoltaa sekä nähty vaivaa toisin kuin muut ehjät jotka vaan siellä hyllyillä keräävät pölyä.

    Toinen puoli on taas, että ehjä on se tavoite. Ei sitä halua, että rakas ja mahdollisesti kallis esine menisi rikki. Huomaan myös, että tunteet vaihtelevat riippuen keräily kohteesta. Koriste esineet, pehmolelut.. niitä on helpompi lähestyä korjaamaan.

    Kun taas kirjat ja figuurit koitetaan pitää niin uuden kuntoisena kuin mahdollista. Ja jos on joku oikein itselle tärkeä yksityiskohta, Vaikka ne silmät niin sellaisten vaihtaminen/ muokkaus olisi tosi iso pala.

    T: Maalitahra

    VastaaPoista
  2. Joo mä huomasin että se auttoi mua, että pyysin säilyttämään hiukset samanlaisina. Ja pyysin maalaamaan huulet samantyylisesti. Mutta vasta aika näyttää kuinka iso muutos se tulee olemaan. Mutta kuten sanoit, säilyttäminen on myös parempi kuin poisheittäminen tai korjaamatta jättäminen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jään jännittämään kanssasi
      T: Maalitahra

      Poista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...