maanantai 11. marraskuuta 2019

Rebornien aakkoset 4/4

V niin kuin Valolta suojaaminen. Valolta suojaaminen on reborn-nukkejen kanssa erityisen tärkeää. Nuken ihon värin säilymiseksi tulee välttää ihon hankaamista, kastelemista sekä rasvaamista. Tietyt nuken osat kuluvat tietysti enemmän kuin toiset ja tälle ei voi mitään. Suoraan auringonvaloon jättäminen taas on kielletty ehdottomasti. Nuken vinyyli ei kestä kuumenemista ja voisin kuvitella, että väritkään eivät tykkää siitä, jos nukke kuumenee. Tästä yritän olla meillä kotona erityisen tarkka. Jos verhot on auki, täytyy olla 100 % varma, ettei aurinko yllä nukkeihin saakka. Meillä ei yleensä kesällä pidetä verhoja täysin auki, jos kukaan ei ole kotona.




Valon ja varjon leikkiä voi kuvata hetkellisesti.
Lilla vietti aikaa kuvattavana vain muutamia minuutteja.

W niin kuin Warusteet. Nukkejen varusteiden hankkimisessa ei ole olemassa määrää eikä mittaa. Meillä on jokaiselle nukelle laatikollinen vaatteita, lipastonlaatikollinen tai muovilaatikollinen. Alvan vaatteet mahtuvat enää nipin napin vedettävään lastenmatkalaukkuun. Nukkejen kanssa turvalliseen liikkumiseen on hyvä olla jokin waruste, meillä on ne kaikki paitsi ei nk. sateenvarjorattaita. Meillä on turvaistuin, jossa Amanda myös oleilee kaiket päivät, yksi kantoreppu (jossa on kätevää kuskata kaikkia muita paitsi kahta isointa, Siljaa ja Antonia sekä kahdet vaunut. Miksi kahdet? Koska ensimmäisten jarrut ei toimi kunnolla ja ne ovat hiukan vanhempaa eli hiukan painavampaa mallia. Siksi meillä on nykyään kahdet vaunut ja niihin molempiin kantokoppa erikseen. Vaunuista saa riittävän rattaiden kaltaiset kahdelle vanhemmalle, joten emme ole hankkineet rattaita. Reborn-nukkejen kohdalla pätee sama kilpavarustelu kuin tavallistenkin lasten kohdalla. Vain taivas on rajana (ja asunnon koko) sille, mitä voit rebornillesi hankkia. Osa säilyttää rebornejaan erillisessä huoneessa pinnasängyissä, osa hankkii sitterin tai jopa moottoroidun sitterin. Meidän leluvalikoima on toistaiseksi melko huono, osalla on reborneilleen leikkimaton lisäksi kassikaupalla leluja. Osa perheellisistä käyttää toki omien lastensa tarvikkeita ja leluja hyödyksi kuvauksissa. Itse olen keskittynyt hankinnoissani lähinnä vaatteisiin ja eri ympäristöissä kuvaamisen takia kulkemiseen.



Ilman turvaistuinta Silja ei välttämättä olisi
tehnyt kesäistä mökkireissuaan.

X niin kuin Xtra. Moni asia reborneissa on ekstraa. Pitää olla ekstravarovainen, ekstrahuolellinen, ekstramotivoitunut ja ekstrahullukin. Nämä muoviset tai oikeammin vinyyliset lapset ovat myös ekstraa siinä, että kaikilla ei ole varaa hankkia näitä käsityönä tehtyjä, kerros kerrokselta maalattuja, hiukset yksitellen istutettuja pieniä ihmeitä. Saa olla ekstraonnellinen, jos omistaa hyvintehdyn, laadukkaan rebornin. Siitä tulee erityinen, ekstrahyvä tunne.


Yks xtrasöpö

Y niin kuin Yhteisö. Rebornharrastus jakaa mielipiteitä kaikkialla, missä on rebornharrastajiakin. Siksi reborn-yhteisö, reborn community on tärkeä monelle harrastajalle. Rebornharrastajat pitävät usein yhteyttä Facebookin, Instagramin ja muun sosiaalisen median kautta muihin harrastajiin ympäri maailmaa. Rebornharrastajia on Suomessa joidenkin arvioiden mukaan muutamia kymmeniä tai korkeintaan satoja ja suuri osa viettää hiljaiseloa. Harva tuntee toista harrastajaa harrastuksen aloittaessaan ja harva saa vertaistukea ilman sosiaalista mediaa. Sosiaalinen media auttaa jakamaan kuvia ja kuvien kautta tarinoita nukkeperheen elämästä. Kuvien mukaan laitetaan usein tekstiä ja joskus teksteissä jaetaan todella henkilökohtaisiakin juttuja, terveydestä, perheestä ja mielialoista. Osa rebornharrastajista rajoittaa kuvansa ja kirjoituksensa salaisiksi ja hyväksyy seuraajiksi vain toisia rebornharrastajia. Toisinaan yhteisö kiehuu ja kuohuu kuin mikä tahansa yhteisö. Yksi yhdistävä tekijä on kuitenkin kunnioitus toisen nukkeja ja harrastusta kohtaan. Tämä tuo ihmiset yhteen taustasta ja kulttuurista riippumatta.

niin kuin Zorro


Anton olisi Zorro, jos naamarin laitto olisi hiukan helpompaa


Å niin kuin Åutolintu. Olen tottunut olemaan åutolintu. Olen ollut åutolintu ennenkin ja tämän harrastuksen kanssa olen sitä entistä vahvemmin. Minua kiinnostavat monet erikoiset asiat mutta rebornit ovat yksi vahviten mielipiteitä herättävä. Oltuani julkisuudessa harrastukseni kanssa vähän aikaa sitten sain kuulla ainakin kahdelta tutultani (jotka eivät ennestään tienneet harrastuksesta): "Tätä en olisi kyllä sinusta uskonut." Kumpikin vakuutti minut seuranneella keskustelulla siitä, ettei heidän reaktionsa ole negatiivinen, joskaan ei mielettömän positiivinenkaan, ennemmin neutraalin ihmettelevä. Tätä harrastusta joutuu usein selittämään aika kauan, ennenkuin muut tajuavat edes hiukan, mistä tässä todella on kysymys.

Ä niin kuin Äiti. Olen reborneilleni äiti eli Mamma. Todella moni rebornnukkejen keräilijä identifioi itsensä rebornäidiksi tai -isäksi. Osa keräilee myös muita nukkeja ja kokee olevansa näidenkin nukkejen äiti tai isä mutta erityisen tyypillistä tämä on näiden harvinaisen realististen nukkejen tapauksessa. Tavanihmisiä tämä hämmentää erityisesti. Harva ymmärtää, että rebornien tapauksessa kyse on yleisemmin roolipelaamisesta kuin todellisesta äitiyden tunteesta. Hyvin harva kokee todella olevansa rebornin äiti. Tunne on vähemmän kuin todellinen äitiys olisi mutta enemmän kuin pelkkää omistamista (tässä voin tietenkin puhua vain omasta puolestani). Se,että nuket ovat niin inhimillisen näköisiä, tekee niistä todellisemman oloisia ja tämän ymmärtää vain vietettyään aikaa nukkejen kanssa. Jopa oma isäni on kysynyt, onko hän nyt rebornvaari!


Mamma ja Anton lukemassa yhdessä
En oikeasti lukenut, Anton sai katsella pelkkiä kuvia

Ö niin kuin Öitä! Tässähän tätä asiaa reborneista jo olikin yksien aakkosten verran, eiköhän se riitä, toistaiseksi. Laittakaahan aihetoiveita kommentteina, jos jokin aihe kiinnostaa vielä erikseen!



Silja on jo ainakin aivan valmis nukkumaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...