tiistai 15. lokakuuta 2019

Rebornien aakkoset 1/4

Halusin kirjoittaa seuraavan postaussarjan niille, jotka tutustuvat rebornien maailmaan eivätkä aina ihan ymmärrä sitä mutta eivät uskalla kysyä. Erilaisia termejä ja käsiteitä on paljon kuten missä tahansa harrastuksessa, tässä siis pieni kurkistus niihin. Koska kaikista aakkosista ei ole yhtä helppoa keksiä sanaa, olen suhtautunut tähän haasteeseen vähän huumorilla, kuitenkin usein ihan tosissaan. Joissain kohdissa olen viitannut johonkin toiseen termiin myöhemmin ilmestyvässä postauksessa, odotelkaa vain kärsivällisesti postauksen ilmestymistä. Nämä postaukset on helpoin lukea sarjana mutta yksittäinkin toki saa lukea. 

Olen käyttänyt kuvituksena vain itseottamiani valokuvia, sekä aiemmin nähtyjä että uusia. Tämän takia jokaisen tekstin jälkeen ei myöskään löydy kuvaa.

A niin kuin  Adoptiotodistus. Kun tilaat rebornin suoraan nukentekijältä, puhutaan yleensä adoptoinnista. Nuken mukana tulee tällöin usein adoptiotodistus, joka saattaa toimia myös aitoustodistuksena. Joskus kuvassa on nuken aihio (katso K niin kuin Kit), joskus aihion mallina ollut lapsi, joskus pelkkä kuvituskuva. Osa ajattelee adoptoivansa nuken myös silloin, kun se hankitaan käytettynä.


Antonin adoptiotodistus

niin kuin Belly plate eli mahalevy. Rebornien valokuvaamista varten tehty erillinen osa, joka asetetaan clothbodyn päälle. Joskus käyetään myös selän peittäviä levyjä (back plate). Levyt on tarkoitus poistaa valokuvauksen jälkeen ja säilyttää erillään. (Katso C niin kuin clothbody)



Peppiinan mahalevy

niin kuin  Clothbody eli kangasvartalo. Kangasvartalo täytetään eli painotetaan. Tämä painottaminen muun muassa erottaa rebornin tavallisesta nukesta. Nukke painaa melkein yhtä paljon tai yhtä paljon kuin vastaava oikea vauva tai lapsi. Painottamalla nukke voidaan saada pysymään paremmin istumassa tms. Kangasvartalo on myös yleensä hiukan erilainen kuin tavallisilla nukeilla, ommeltu enemmän muotoonsa ja tehty hiukan mahdollisesti hiukan paksummasta kankaasta. Cloth bodyyn liitetään nivelet, joiden varassa raajat ja pää kääntyvät. Liittäminen tapahtuu usein nippusiteillä.


Varpun kangasvartalo
niin kuin Downin syndrooma Reborn-nukkeja löytyy todella monenlaisia, mm. Downin syndroomaa sairastavia reborneja on tuotettu jo useita, yksi näistä jopa realbornina (ks. R niin kuin Realborn). Tämän lisäksi rebornille voisi laittaa erilaiset silmät kuvaamaan esimerkiksi sokeutta tai näkövammaa, jotkut harvat nukketaiteilijat laittavat myös esimerkiksi kuulolaitteita reborneilleen.

niin kuin Estetiikka Estetiikka on minulle se syy harrastaa reborn-nukkejen keräilyä. Nuken täytyy erottua kuvissa edukseen ja olla paras versio itsestään kuvissa. Minusta on mukavaa sekä katsella että valokuvata reborneja. On hienoa saada käyttää erilaisia tapoja, tekniikoita, vaatteita ja nukkeja saadakseen aikaan esteettisesti kauniita kuvia, joissa nuket näyttävät niin realistisilta kuin mahdollista.



Puhdasta söpöyttä saadaan pitkällisellä asettelulla

niin kuin Fostermom/-dad. Osa rebornharrastajista haluaa ajatella olevansa reborniensa sijaisvanhempia, koska eivät ole tehneet rebornia itse. Suurin osa kutsuu itseään kuitenkin äideiksi tai isiksi, tai keräilijöiksi.

niin kuin Gugguu. Yksi monista hieman kalliimmista tuotemerkeistä, joihin olen tutustunut rebornien myötä. Gugguu, Newbie ja Mini Rodini valmistavat hiukan kalliimpia lasten- ja vauvanvaatteita ja näihin olen enemmän tai vähemmän hurahtanut rebornien myötä. Rebornien kanssa vaatteita ei tarvitse varoa vaan ne säilyttävät arvonsa pitkään. Näistä ehdoton lempimerkkini on Newbie.


Lillan ja Newbie-body

3 kommenttia:

  1. Aah vau, niin informatiivista :D Lisää näitä, onneksi on aakkosia vielä jäljellä.

    VastaaPoista
  2. Tykkäsin! tästä oli jo nyt paljon apua. Joten uskon jatko osien olevan yhtä opettavaisia :D lisäksi näitä oli hauska lukea, liekö kiitos siitä kirjoitustyylisi?
    Mukaansatempaavaa :3

    T:Maalitahra

    VastaaPoista
  3. Hienoa, että on ollut tykättyä! Yksi blogin perustamisen pääsyistä oli, että halusin myös jakaa ihmisille tietoa tästä harrastuksesta. Siksi pidän tärkeänä tehdä välillä postauksia, joissa on paitsi kuvia, myös tiivistä asiaa. Lupaan, että näitä tulee lisää :)

    VastaaPoista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...