maanantai 15. lokakuuta 2018

Tuttien muokkaus reborneille

Viittasin aiemmassa postauksessani (Harrastuksena reborn - Reborn som hobby) siihen, miten rebornit voivat tarjota myös erilaista puuhaa askartelun tai ompelun muodossa. Jos reborneilleen haluaa jotakin, mitä kaupasta löytää tavalisesta lastentarvikkeiden hyllystä (en siis puhu nyt vaatteista vaan nimenomaan tarvikkeista) vain osa on käytettävissä sellaisenaan. Yksi ihastuttavista ja "vauvamaisuutta" lisäävistä yksityiskohdista on söpö tutti. Tuteista myös tehdään tarkoituksella söpöjä tai hauskoja vauvantarviketeollisuudessa ja tutteja löytyy joka lähtöön.

Tutit ovat kuitenkin juuri niitä tarvikkeita, joita ei välttämättä voi käyttää suoriltaan. Vain joustavasta silikonista tehty reborn voi ottaa kokonaisen tutin suuhunsa. Kaikilla muilla nukeilla on tehtävä jonkinlaisia imuosan muokkauksia tai poistettava imuosa kokonaan. Tämä postaus käsittelee pääasiassa magneettisten tuttien tekemistä kotioloissa. Magneettista tuttia käyttää nukke, jolle on tekovaiheessa asetettu magneetti päänsä sisälle. Näitä nukkeja ei suositella henkilöille, joilla on sydämentahdistin.

Magneettitutin tekeminen aloitetaan ostamalla tutti joka sopii nuken kasvojen muotoon. Liian suuri tai pieni tutti voi näyttää hassulta tai tietty malli saattaa muuten vain olla hullunkurisen näköinen eikä istu nuken kasvojen muotoihin. Itse mallailen tuttia taivuttamalla imuosan alaspäin. Seuraava askel on magneetin ostaminen. Mahdollisimman pieni mutta voimakas on paras. Liian suuri ei välttämättä mahdu kunnolla piiloon tutin taakse ja saattaa jäädä nuken suulla ulkonevaksi.
Muita tarvittavia välineitä ovat sakset, kuumaliimapistooli ja liimapuikot, pehmeää kangasta sekä jotakin pintojen suojaksi.

Varsinainen tutin muokkaus aloitetaan magneettista versiota tehdessä poistamalla tutin imuosa kokonaan. Olin hankkinut käyttööni mattoveitsen mutta paras lopputulos saavutettiin lopulta käyräpäisillä kynsisaksilla. Niillä pääsee lähimmäksi imuosan juurta ja saa siisteimmän lopputuloksen.


Kokonaan poistettu imuosa

Nukke on hyvä ottaa mukaan kun tuttia alkaa työstää. Näin tuttia saa mallailtua vielä uudelleen. Nuken läsnäoloa tarvitaan ainakin niin kauan,että on selvitetty magneetin napaisuus. Magneetti asetetaan nuken huulille ja annetaan magneetin kiepahtaa suulle niin päin kuin se menee. Tällöin nukke ei "hyljeksi tuttia" vaan magneetti ottaa valmiissa tutissa kiinni. Tästä syystä magneettitutteja ei aina voi myydä eteenpäin, koska ostaessa ei voi tietää, miten päin magneetti on asetettu. On 50/50 mahdollisuus, että nukkesi ei huoli ostamaasi tuttia. 
Alla olevassa kuvassakin näkyvällä testillä nähdään myös, onko magneetti paikallaan nuken pään sisällä nuken suun takana vai onko se päässyt liikkumaan ajan saatossa nuken sisällä. 


Magneetti Soliksen huulilla eli hyvin on pysynyt kohdillaan

Kun mallailu on tehty, leikataan magneettia hiukan suuremmat pyörylät kankaasta. Kankaan kannattaa olla pehmeää ja sen väristä, ettei se pistä ikävästi silmään. Yleensä kangas tai paljas magneetti ei näy tutin takaa mihinkään. Kankaan laittaminen on vapaaehtoista mutta sillä estetään magneettia naarmuttamasta suun alueen maaleja. Joskus olen nähnyt, että kankaan asemesta käytetään pahvipyörylää. Tällöin magneetti täytyy kuitenkin tunkea aika syvälle tutin rakenteisiin.
Nyt voi pistää liimapistoolin töpselin seinään. Itse muokkasin myös erään käytettynä ostamani tutin uudelleen Solikselle (50/50 mahdollisuus oli minua vastaan), joten kaivoin myös vanhan tuttiosan tilalle laitetun magneetin ylös ennen liimaamisen aloittamista.

Liimasin siis sarjana tutteihin magneetit poisleikattujen imuosien tilalle keskelle tuttia ja päällystin magneetit palalla sinistä kangasta (ei ole siis sinitarraa vaikka kuvan perusteella voisi niin luulla).


Työvälineet, alkuperäinen tutti ja valmis lopputulos


Projektikuva


Valmis tutti ja tyytyväinen käyttäjä

Jälkikäteen huomasin, että kuvassa esiintyvä tutti olisi malliltaan soveltunut paremmin Siljan suuhun. Onneksi tutteja oli kaksi, joten muokkasin myöhemmin tutin myös hänelle! Ja on Soliksella noita tutteja piisannut....

1 kommentti:

  1. Solis on kyllä todella söpö tuossa vikassa kuvassa tutti suussa, vau mikä lopputulos! Noita tutteja taitaa olla todella vaikea myydä eteenpäin kun ei juurikaan voi tietää kummin päin magneetti on eri nukkejen sisällä...

    VastaaPoista

Hiljaisempi kausi - uhka vai mahdollisuus?

Olette varmasti huomanneet, että juuri mitään ei tapahdu täällä. Kyse ei ole vain siitä, että en kirjoita vaan myös siitä, että meillä koton...